BWMSTR Label / Wonen in diversiteit. Inclusieve woonvormen voor nieuwkomers

Datum: 

10.11.2017, 14:00 tot 14.01.2018, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus / Rode Foyer

In de tentoonstelling Wonen in diversiteit. Inclusieve woonvormen voor nieuwkomers gaat HEIM-collectief op zoek naar een valabel alternatief voor de huisvesting van vluchtelingen. Centraal staan innovatieve projecten, waarbij (nieuwe) burgers ruimtes delen en zo samenwerking en integratie bevorderen.

Innovatieve woonvormen
Met de steun van de Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en de Vlaams Bouwmeester onderzoekt HEIM-collectief nieuwe vormen van samenwonen in diversiteit, die van onderuit geïnitieerd worden. Via inspirerende praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland worden projecten getoond die mensen samenbrengen, versterken en verrijken.

Vandaag belanden vluchtelingen tijdens hun asielprocedure in open collectieve centra, die vaak geïsoleerd zijn van de maatschappij. Deze centra voorzien wel in hun basisbehoeften, maar ontmoedigen zelforganisatie, ondernemerschap of integratie. Na erkenning volgt vaak een moeizame zoektocht naar het vinden van een geschikte woning. Daardoor bestaat de leefwereld van nieuwkomers vaak uit het kleine eiland van een gesegregeerde aankomstwijk. De huidige situatie, zowel tijdens de asielprocedure als na erkenning, bevordert integratie niet. Welke alternatieven zijn er mogelijk?

Van theorie naar praktijk
HEIM staat mee aan de wieg van woonprojecten die de ideeën in de praktijk brengen. Daarnaast werkt het collectief samen met middenveldorganisaties om een structurele aanpak voor de woonnood voor erkende vluchtelingen uit te werken. HEIM wil woonvormen creëren die uitnodigen tot samenleven in diversiteit.

Over de tentoonstellingsreeks BWMSTR Label
In 2017 - 2018 toont het Vlaams Architectuurinstituut de resultaten van een selectie van de BWMSTR Labels 2016 in de wandelgangen van deSingel. HEIM-collectief ontving voor zijn onderzoek het BWMSTR label. De Vlaams Bouwmeester gaat elk jaar op zoek naar sterke ruimtelijke concepten en geïntegreerde onderzoeksvragen die een positief maatschappelijk verschil maken. Met het BWMSTR Label (Bouwmeesterlabel) beschikt hij over een belangrijk instrument om vernieuwende en beleidsrelevante ideeën op te pikken en zo (ontwerpend) onderzoek te steunen.

Krant
HEIM-collectief publiceerde naar aanleiding van de tentoonstelling een krant waarin het zijn visie op 'Wonen in diversiteit' uit de doeken doet. Download de krant


Praktisch
Wandelgangen van deSingel
Open van woensdag tot zondag van 14 tot 19 uur en bij avondvoorstellingen, gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen
gratis


Colofon
productie 
Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus
curatoren Luce Beeckmans, Jonas De Maeyer, Els De Vos, Kimoura Hauquier en Maarten Van Den Driessche
in samenwerking met HEIM-collectief, Team Vlaams Bouwmeester, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent
met de steun van de Vlaamse overheid

 

Datum: 

10.11.2017, 14:00 tot 14.01.2018, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus / Rode Foyer

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub