Postsite Aalst

Postsite Aalst, Abscis architecten, (c) Thomas De Bruyne
Postsite Aalst, Abscis architecten, (c) Thomas De Bruyne
Postsite Aalst, Abscis architecten, (c) Thomas De Bruyne
Postsite Aalst, Abscis architecten, (c) Thomas De Bruyne

Het nieuwe Administratief Centrum Aalst is het resultaat van een Open Oproep en maakt deel uit van het masterplan voor de stationsbuurt in Aalst. Deze voormalige postsite was een conglomeraat van industriële gebouwen van de vroegere Filature du Canal, waarvan het Manchestergebouw, het hoofdgebouw van de vroegere spinnerij, als restant werd bewaard en gerenoveerd.

De nieuwe kantoorgebouwen met ondergrondse parking zijn als stripvormige volumes volgens de noord-zuidrichting ingeplant, wat een optimale oriëntatie oplevert. De gebouwen zijn haaks op de lineaire infrastructuurelementen geplaatst (Dender, spoorweg, wegenis), waardoor de kinetische perceptie ervan wordt versterkt. Dit zorgt voor een dynamisch beeld van nieuwe gebouwen in een attractieve, hedendaagse architectuur, tegen de achtergrond van oude bedrijfspanden.

Het bouwblok wordt doorsneden door een publieke binnenstraat met een dubbele functie. De straat is zowel een short-cut naar het trein- en busstation als de belangrijkste toegang tot de gebouwen. In tegenstelling tot het Manchestergebouw, dat er vrij massief uitziet, zijn de nieuwe volumes speels, licht, transparant en dynamisch.

De zonnewering in gekleurde lamellen vormt een soort van tweede gevel rond de gebouwenschil. Het lijken wel lappen gekleurd textiel, wat meteen ook een knipoog inhoudt naar het industriële verleden van deze site. Bij het kopgebouw aan het Werfplein worden de lamellen nog geïntensifieerd. Hier en daar zijn ze doorbroken door grote kijkvensters.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Architectenbureau: 

Abscis Architecten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Dr. A.Sierensstraat

Nummer: 

16

Gemeente: 

Aalst

Land: 

België

Datum oplevering: 

2012

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub