Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling

Persbericht
Marie-Jose Van Hee in De Architecte (Klara i.s.m. VAi)


Overzichtstentoonstelling is unieke ontdekkingstocht in de wereld van Marie-José Van Hee architecten

Op wandel met Marie-José Van Hee

In 1993 stelde Marie-José Van Hee als jonge architecte haar werk tentoon in De Singel. Toen al was het duidelijk dat ze een blijvende invloed zou uitoefenen op het architectuurlandschap in België en ver daar buiten. Bijna dertig jaar later nodigt het Vlaams Architectuurinstituut deze grande dame van de Belgische architectuurwereld opnieuw uit om een tentoonstelling te maken. In Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling maak je niet enkel kennis met haar werk, je wandelt ook doorheen dat van andere architecten, opdrachtgevers, kunstenaars en denkers. Marie-José Van Hee: “Als architect kan je geen egotripper zijn. Je werkt nu eenmaal met en voor mensen.”


Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling
Tentoonstelling | van 30.11.2022 tot 21.05.2023
Openingsevent | op 29.11.2022 om 20:00u

Vlaams Architectuurinstituut in De Singel, Antwerpen

Marie-José Van Hee architecten

De nationale en internationale prijzen, publicaties en tentoonstellingen die ze achter haar naam mag plaatsen, bewijzen dat Marie-José Van Hee in al die jaren niet heeft stil gezeten. Zo won ze in 1997 samen met Paul Robbrecht en Hilde Daem de Cultuurprijs voor Architectuur van de Vlaamse Gemeenschap en recenter in 2017 sleepte ze de prestigieuze British International Fellowship van het Royal Institute of British Architects in de wacht. Het wereldvermaarde Japanse magazine A+U wijdde zelfs een volledig nummer aan de Gentse architecte. In 2018 stelde ze nog tentoon op de Architectuurbiënnale van Venetië, op uitnodiging van Yvonne Farrell and Shelley McNamara. Dat deed ze ook al in 2012 samen met partners in crime Robbrecht en Daem, toen op uitnodiging van Sir David Chipperfield.

"Wandelen is voor mij tijd en ruimte, de ultieme vorm van vrijheid"
‐ Marie-José Van Hee
"Als kind woonde ik in een huis waar ik door de slaapkamer van mijn ouders moest om naar mijn eigen kamer te gaan. Sindsdien voorzie ik in mijn ontwerpen altijd een uitweg, een weg naar de vrijheid."
‐ Marie-José Van Hee
"Vandaag leven we in een tijd van egotripperij. Als architect kan je geen egotripper zijn. Je werkt met en voor mensen. Ik blijf nog elke dag leren, vooral van anderen."
‐ Marie-José Van Hee

Papieren projecten

Tot slot confronteert het ‘Salon des Refusés’ je met ontwerpen voor grote en kleine projecten die nooit tot uitvoering zijn gekomen. Voor Van Hee zijn ze even belangrijk als de projecten die wel gebouwd werden, niet enkel uit respect voor de arbeid die er is in gekropen, maar ook ten aanzien van de betrokkenen.

"Marie-José Van Hee architecten geeft ons meer dan een tentoonstelling, met hun ingrepen voorzien ze een nieuwe manier om De Singel te ervaren."
‐ Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut
"Ik maak me zorgen over het beroep van de architect. Vandaag is de architect een administrator geworden die enkel nog bezig is met regeltjes, er is amper nog ruimte voor creativiteit. De ideale woning die echt aan alle EPB-normen voldoet is in feite een kubus of een bol. Maar wees eerlijk; daar kan je toch niet in leven?"
‐ Marie-José Van Hee

Marie-José Van Hee architecten

Een wandeling


productie
Marie-José Van Hee architecten, Vlaams Architectuurinstituut en De Singel
curator
Marie-José Van Hee architecten
projectleiding
Marie-José Van Hee en Sam De Vocht (Marie-José Van Hee architecten)
scenografie
Marie-José Van Hee, Sam De Vocht, Ben Rea, Margot De Caster (Marie-José Van Hee architecten)
met de steun van
Vlaamse Gemeenschap

tentoonstelling

wo 30 nov 2022 → zo 21 mei 2023
Vlaams Architectuurinstituut in De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
open wo → zo / 14 → 19 uur en tijdens avondvoorstellingen tot 22 uur
€5

vernissage
di 29 nov 2022 – 20:00u
De Singel, Blauwe Zaal
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
info en tickets op vai.be of desingel.be
reserveer hier je plaats

Perscontact

Vlaams Architectuurinstituut
Egon Verleye - communicatie & PR
M +32 486 21 17 74
T +32 (0)3 242 89 73
E egon.verleye@vai.be