Het Kenniscentrum van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) werkt rond het cultureel erfgoed van stoel tot stad. Als organisatie met een landelijke dienstverlenende rol binnen het Cultureelerfgoeddecreet ondersteunt het VAi ontwerpers, onderzoekers, erfgoedprofessionals en andere spelers in het veld.
Het cultureel erfgoed van stoel tot stad omvat de disciplines architectuur, stedenbouw, bouwbedrijf en vormgeving. Het erfgoed van die disciplines bestaat uit maquettes, plannen, foto’s, digitale documenten, materiaalstalen, objecten, maar ook immaterieel erfgoed. Het VAi Kenniscentrum focust op het 19de, 20ste en 21ste eeuwse cultureel erfgoed van private actoren actief in Vlaanderen en Brussel.
Lees de Integrale veldanalyse 2023Het VAi Kenniscentrum registreert het cultureel erfgoed van stoel tot stad in een centraal systeem, de VAi Archiefhub. We registreren het erfgoed van private actoren, maar ook van relevante publieke actoren in het veld. De VAi Archiefhub is dus een handig instrument voor wie meer informatie zoekt over het ontwerp van de omgeving in Vlaanderen en Brussel.
We delen de verzamelde kennis via de onderzoekspagina's met kennisdossiers. We werken aan twee bronnengidsen over interieurarchitectuur en stedenbouw, en we stellen een waarderingskader op voor het erfgoed van het bouwbedrijf. Vanaf eind 2024 brengen we ontwerpers in kaart die als eersten aan de slag gingen met digitale tekenprogramma’s in hun praktijk.
Ga naar de Onderzoekspagina'sOntwerpers en hun nabestaanden, bureaus en bedrijven, publieke en private bewaarplaatsen met archieven of collecties van stoel tot stad kunnen bij ons terecht met vragen. We centraliseren onze expertise rond registratie, beheer, ontsluiting en valorisatie op onze adviespagina’s. Het VAi Kenniscentrum biedt zowel gratis basisadvies als betalende begeleidingstrajecten aan.
Gratis basisadvies
Heb je een vraag en vind je het antwoord niet terug op onze adviespagina’s? We helpen je via mail op weg bij vragen over:
Heb je een meer uitgebreide vraag over het beheren of herbestemmen van een archief? Dan plannen we een verkennend gesprek in, gevolgd door een plaatsbezoek. Op basis van dit bezoek bezorgen we je een geschreven adviesdocument en lichten we dit advies toe in een tweede gesprek. Je kan zelf aan de slag!
Betalende begeleidingstrajecten
Als jouw vraag maatwerk nodig heeft, kan er een betalend traject opgestart worden waarin het VAi Kenniscentrum je actief begeleidt. Deze trajecten zijn mogelijk voor:
Het VAi Kenniscentrum geeft voorrang aan vragen die passen binnen onze prioriteiten en planning én waarbij het erfgoed of de resultaten van het traject op termijn een publieke bestemming krijgen. Na een startoverleg sluiten we een samenwerkingsovereenkomst.
Je vindt alle basisinformatie rond archief- en informatiebeheer voor ontwerpers en bedrijven terug op onze adviespagina’s. Het VAi Kenniscentrum organiseert ook halfjaarlijks een driedelige cursus archief- en informatiebeheer. Wil je een vorming op maat van jouw organisatie? Het VAi Kenniscentrum kan dit tegen betaling voor jou organiseren.
Bekijk de agendaHet VAi Kenniscentrum zet samen met andere partners projecten op. We ondersteunen projecten door te zetelen in expertengroep, feedback te geven over producten, kennis te verduurzamen in VAi Archiefhub, te communiceren over het project...
Wil je graag een projectpartnerschap aangaan met het VAi Kenniscentrum? Neem dan minstens 1 maand voor de indiendatum contact met ons op. Dan kunnen we bepalen of jouw vraag binnen onze prioriteiten en planning past én kunnen we verder meedenken bij de ontwikkeling van het projectvoorstel. Het VAi Kenniscentrum bepaalt hoeveel het investeert in een project tijdens een startoverleg en via een partnerfiche en/of samenwerkingsovereenkomst.
Lees meer over het pilootproject nalatenschap Lucien De RoeckContacteer het VAi Kenniscentrum voor meer info en vragen via kenniscentrum@vai.be of op +32 242 89 70.