Materieel archief bewaren

Bij materieel archief is de informatie van je document onlosmakelijk verbonden met zijn 'drager': het fysieke materiaal waarop de informatie zich bevindt. Dragers komen in alle soorten en maten. Elk type drager vraagt om specifieke omstandigheden voor een goede bewaring op lange termijn. Hieronder lees je meer over de stappen die je kan nemen om materieel archief zorgvuldig te bewaren.

1. Ik ben op de hoogte van de schade die mijn archief kan oplopen

Elke drager heeft zijn specifieke gevoeligheden die kunnen leiden tot schade. Veel wordt bepaald door de gebruikte materialen en technieken. Restauratoren spreken over de tien schadefactoren. Dit zijn externe oorzaken die op je archief kunnen inwerken:

  1. Fysische krachten: Stukken kunnen schade oplopen door deze te laten vallen, tekeningen kunnen door zwaartekracht gaan doorhangen..
  2. Dieven en vandalen
  3. Brand
  4. Water
  5. Ongedierte en schimmel: Archief kan ten prooi vallen van insecten en knaagdieren. Schimmelinfecties tasten het papier aan én vormen een gevaar voor de gezondheid
  6. Verontreinigingen: Stof en vuil stapelen zich op en veranderen het uitzicht van de materialen. Verontreiniging trekt ook ongedierte aan
  7. Licht en straling: Door lange blootstelling aan licht worden chemische reacties in het papier opgestart die leiden tot degradatie
  8. Verkeerde temperatuur: Nauw gerelateerd aan relatieve luchtvochtigheid. Fluctuaties in temperatuur en luchtvochtigheid doen hout en papier uitzetten en krimpen, wat tot schade leidt
  9. Verkeerde relatieve vochtigheid (zie verkeerde temperatuur)
  10. Informatieverlies: Wanneer dozen niet meer gelabeld zijn of verkeerd worden geplaatst, wordt het archief onbruikbaar

3. Ik maak gebruik van geschikt verpakkingsmateriaal

Zuurvrij verpakkingsmateriaal

Papier en andere materialen verzuren van nature. Deze verzuring degradeert het materiaal. Om dit proces te vertragen gebruik je zuurvrij verpakkingsmateriaal.

Er bestaan twee soorten zuurvrij verpakkingsmateriaal:

  • ongebufferd materiaal is neutraal (pH-waarde 7)
  • gebufferd materiaal heeft een extra alkalische reserve (pH-waarde 7,5 tot 8) Deze reserve dient als buffer tegen verzuring

Voor het meeste archiefmateriaal is het aangewezen om het te verpakken in gebufferde omslagen en dozen.

Blauwdrukken, diazo’s en calques zijn erg gevoelig voor een basische omgeving en moet je dus verpakken in ongebufferd materiaal. Probeer deze documenten ook te scheiden van je ander archiefmateriaal. Het zijn immers zelf zure objecten die ander materiaal kunnen aantasten. Ook tekeningen met kleurpigmenten (zoals aquarellen of ingekleurde potlood- en pentekeningen) bewaar je best ongebufferd. Voorbeelden van ongebufferd, neutraal verpakkingsmateriaal zijn polyester of silversafe papier.

Kwalitatief zuurvrij materiaal vind je enkel in gespecialiseerde zaken en niet in de courante papierhandel. Zuurvrije dozen en omslagen kan je ook aankopen in het Rijksarchief in België.

      Standaard archiefstukken

      Gewone, vlakke, standaard archiefdocumenten bewaar je in een standaard archiefdoos. Bewaring in archiefdozen maakt je archief eenvoudig consulteerbaar en vergemakkelijkt het archiefbeheer. Let bij de aankoop van archiefdozen op de kwaliteit. Vermijd archiefdozen uit slap karton, dozen met een bodemsluiting (de inhoud kan er makkelijk uit vallen) en metalen hechtingen. Hou bij de keuze van archiefdozen ook rekening met je prioriteiten. Voor documenten die je voor een kortere periode (vijf tot tien jaar) wil bewaren liggen de kwaliteitseisen lager dan voor documenten die je langer zult bewaren.

      Bij het vullen van archiefdozen hou je ideaal 2,5 cm (ongeveer de dikte van je hand) over. Door dozen niet tot de rand te vullen kan je de documenten er gemakkelijker uithalen. Zorg er ook voor dat dozen niet te leeg zijn, want dan kun materiaal gaan doorhangen. Om documenten nog beter te bewaren steek je ze eerst in omslagen. Zorg er altijd voor dat je omslagen wat groter zijn dan het object. Plaats de omslagen met de open zijde in de archiefdoos, anders schuiven de documenten eruit.

      Archiefstukken met specifieke behoeften

      Ontwerpers, architecten en bouwbedrijven werken veel met documenten van afwijkend formaat, die niet in standaard archiefdozen passen. Andere documenten maken gebruik van dragers die specifieke bewaaromstandigheden vereisen, zoals foto's.

      Ons advies in het kort:

      • Bewaar foto's in inert plastic (zoals Melinexhoezen)
      • Bewaar grote papierformaten liggend of - minder ideaal - opgerold
      • Bewaar maquettes horizontaal en stofvrij op rek


      Meer advies voor enkele veel voorkomende documenten

      Lees meer

      Contacteer het VAi Kenniscentrum

      Bij het Kenniscentrum van het Vlaams Architectuurinstituut kun je terecht voor al je vragen over je archieven en collecties.

      Aarzel niet om ons te contacteren!

      Contact