Pakhuizen, kantoren, stapelgebouwen, fabrieken… Wat kunnen we leren van deze gebouwen die op het eerste zicht eenvoudig lijken geconstrueerd? Wat maakt ze (her)bruikbaar en bijzonder tegelijkertijd? Bulk architecten onderzoekt hoe méér aandacht voor structuur en constructie kan bijdragen aan een veerkrachtige, robuuste stad.
De coronapandemie toont hoe snel de organisatie van wonen en werken kan veranderen. Een kantoor zou morgen misschien beter een woongebouw of school zijn, of andersom? Wat betekent klimaatverandering voor de gebouwde omgeving? Áls we nog nieuwe gebouwen maken, dan kunnen we maar beter zorgen dat ze een lange levensduur hebben. Gebouwen met een overmaat aan constructie en ruimte zijn volgens Bulk architecten het meest geschikt om veranderingen in gebruik en technieken op te vangen. Ze bieden een raamwerk voor een circulaire bouweconomie.
Maar de realisatie van robuuste, open gebouwen stuit nog op veel drempels. De eerste invulling is te vaak bepalend voor het ontwerp, wat resulteert in ‘maatpak-architectuur’. Prachtig bij oplevering, maar snel verouderd. Door een onevenwichtige samenwerking tussen architect en ingenieur vormt de constructie zelden de basis van een ontwerp. Hierdoor staat de gewenste overmaat aan ruimte al van bij de start onder druk.
Hoe kunnen architecten, ingenieurs, bouwheren, ontwikkelaars, aannemers en overheden bijdragen aan het creëren van langetermijnwaarde? In Construct gaat Bulk op zoek naar handvaten voor een veranderende praktijk. BULK selecteerde elf verschillende gebouwen in Vlaanderen, Brussel en Nederland waarbij de structuur veranderingen in invulling en gebruik kan dragen doorheen de tijd. Archiefonderzoek en plaatsbezoeken leggen de basis voor een matrix waarin de elf cases een plek krijgen.
overzicht cases + credits beeldenOp 12 november openen we de tentoonstelling BWMSTR Label. Construct, ruimte voor verandering. In twee panelgesprekken brengen we diverse actoren uit de bouwsector samen om na te denken over de toekomst van robuuste gebouwen en hun impact op een veranderende stad. Zowel architecten en ingenieurs als projectontwikkelaars en bouwmeesters betreden het podium om na te denken over de toekomst van robuuste gebouwen.
Met sprekers: Jasper Ponjee (Bulk architecten), Olof Grip (General Architecture), Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Mario Rinke (Universiteit Antwerpen), Evi Swinnen (Timelab Gent), Peter Gestels (Van Roey) en Steven Decloedt (AG Vespa). Moderator: Edith Wouters (Ar-Tur)
12.11.2021 om 20:00u, Muziekstudio De Singel in Antwerpen. Gratis met verplichte registratie (plaatsen zijn beperkt)
meer infoMet het Bouwmeester Label wil de Vlaamse Bouwmeester vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, en zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase. De laureaten krijgen een bescheiden budget om hun project verder uit te werken tot een dossier dat vervolgens zijn weg vindt naar naar beleidsmakers en administraties.
Ook in 2021-2022 geven het Vlaams Architectuurinstituut, Team Vlaams Bouwmeester en De Singel het podium aan vernieuwende architectuurprojecten met een maatschappelijke meerwaarde. In de tentoonstellingsreeks BWMSTR Label tonen we het werk van onderzoekers die in 2019-2020 het Bouwmeester Label ontvingen.
Meer over het Bouwmeester Label13.11.2021 - 17.04.2022
Van woensdag tot zondag van 14:00u tot 19:00u. en bij avondvoorstellingen tot 22:00 u.
25.12.2021 & 01.01.2022
vrij toegankelijk
De Singel (Wandelgangen)
Desguinlei 25
2018
Antwerpen
Vlaams Architectuurinstituut en De Singel
Team Vlaams Bouwmeester
Jasper Ponjee, Tom Verstraeten, Bulk architecten
AG Vespa en IRS Studiebureau
de Vlaamse Gemeenschap
Vandemoortel en FACIM