Voor de tentoonstelling Future Plans (2020-21 VAi in DE SINGEL) nodigden de curatoren Peter Swinnen & Anne Judong T.O.P. office uit om een nieuw werk te maken als de cumulatie van een halve eeuw praktijk. De stalen trapsculptuur, getiteld Bakboordstuurboord geldt als het ultieme future plan.
Vanaf 1980 voert Deleu een onderzoek naar de veranderende dimensies van objecten, figuren en gebouwen onder de noemer Schaal & Perspectief. Deleu speelt met het klassieke idee van de schaal van dagelijkse objecten door de ervaring van het verschil tussen het horizontale en verticale vlak te benadrukken.
In het werk Bakboordstuurboord komt het spel van schaal en perspectief tot een hoogtepunt door het kantelen van een trapsculptuur. Een identiek horizontaal en verticaal trapvlak worden aan elkaar gekoppeld en zijn visueel te onderscheiden via de kleuren rood en groen. De betreedbare stalen trap is een hergebruik van een trapdetail uit Barcelona Towers 1989-92, een monumentaal voorstel voor een appartementencomplex in Barcelona in de vorm van twee identieke torens, één staande en één liggende.
In 1991 bouwde T.O.P. office een houten 1:1 schaalmodel van deze trap in opdracht van het Kröller-Müller Museum. Als uitloper van de tentoonstelling Future Plans wordt de installatie herwerkt tot een toegankelijke trapsculptuur. Bakboordstuurboord is een verdere uitpuring van de gekantelde trap waarbij er een doorgedreven aandacht is voor de perspectiefwerking en de sculpturale kwaliteiten van het geheel. Er wordt een leuning en balustrade aan het ontwerp toegevoegd waardoor de trap de toegevoegde waarde van observatiepost of mirador krijgt over de Ring.
PUBLICATIE
Een halve eeuw Luc Deleu & T.O.P. office vormt de voedingsbodem voor de markante publicatie Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020. Cédric Libert schrijft in zijn tekst Tumbling Apartments/Barcelona Stairs (1991) over het ontstaan van het idee achter de trap alreeds in 1991.
"I once stood on the roof of one of the New York WTC towers. There I thought it would be much better to imagine one of the towers horizontally."‐ Luc Deleu
De installatie werd gemaakt in het kader van de tentoonstelling Future Plans die in 2020-2021 te bezichtigen was in De Singel.
Bakboordstuurboord werd verworven door de stad Antwerpen voor de collectie Kunst in de Stad. De stalen trapsculptuur krijgt vanaf 2023 een permanente locatie op de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid te Antwerpen. In tussentijd kan je het werk bewonderen op het Stynen-terras op de campus van De Singel.
22.09.2022 - 21.09.2023
Van maandag tot zondag, 24 op 24.
vrij toegankelijk
De Singel (Het grote buitenterras van de wandelgang Blauwe en Rode Zaal)
Desguinlei 25
2018
Antwerpen
Vlaams Architectuurinstituut
Anne Judong & Peter Swinnen (CRIT.)
Ian Gyselinck (Diode comm.V.)
Dirk Jaspaert (BAS bvba)
De Singel
de Vlaamse Gemeenschap
Bakboordstuurboord werd verworven door de stad Antwerpen voor de collectie Kunst in de Stad, en zal in 2023 een permanente plaats krijgen in de publieke ruimte van de stad.
DE SINGEL neemt net als iedereen een reeks maatregelen om de hoge kosten voor elektriciteit en verwarming te beperken. Met de grootschalige infrastructuur van 48.000 m², 2 grote zalen, een theaterstudio, een dansstudio, verschillende foyers, repetitielokalen, een Conservatorium, ... is dat noodzakelijk.
Eén van deze maatregelen is een break vanaf maandag 19 december 2022 tem. zondag 15 januari 2023. In deze periode vinden er geen publieke activiteiten plaats. De expo zal tijdelijk gesloten zijn.
In alle zalen van DE SINGEL zijn er plaatsen voorbehouden voor rolstoelgebruikers. Gelieve op voorhand contact op te nemen met tickets@desingel.be, dan voorzien we een plaats. Om de zalen te bereiken kan je gebruik maken van een lift. Kom binnen via de hoofdingang van DE SINGEL en begeef je langs de helling links van de trap om de lift te nemen. Meer info over de toegankelijkheid
In 2020-2021 vieren we 50 jaar ongevraagde praktijk van Luc Deleu & T.O.P. office. Naar aanleiding van deze verjaardag lanceert het Vlaams Architectuurinstituut het project Future Plans. Hiermee willen we het potentieel van de maatschappijreflectie van T.O.P. office vanuit de ontwerppraktijk en het ontwerponderwijs bewaren, voortzetten en verspreiden. Dit vertaalt zich onder meer in een boek, een tentoonstelling, een documentaire en twee educatieve en participatieve projecten. Future Plans is meteen ook het perspectief van waaruit we het analoge en digitale archief van T.O.P. office onderzoeken: welk archiefmateriaal behoudt de belofte van een future plan?