Christian Kieckens

Architect Christian Kieckens (1951 - 2020) was een echte uomo universale en speelde een belangrijke rol in de Belgische architectuurwereld. Zijn liefde voor kunst, literatuur en popcultuur vermengde hij met een brede kennis van de architectuur en haar geschiedenis. Hij ontwikkelde een gelaagd en consistent architecturaal oeuvre en onderscheidde zich als vormgever-scenograaf. Als docent in binnen- en buitenland was hij voor velen een mentor. In 1999 werd zijn oeuvre bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur.

Christian Kieckens behaalde zijn diploma architectuur in 1974, sindsdien stond zijn leven in het teken van architectuur, design en kunst. Zijn carrière leest als een zoektocht naar de interactie tussen woord en beeld, theorie en geschiedenis, verbeelding en gebruik. Hij bestudeerde architecturale structuren uit het verleden en verdiepte zich in het werk van zijn mentor interieurarchitect Pieter De Bruyne. Zijn bouwopdrachten benaderde hij steevast als een intellectuele opgave. Nieuwe rationaliteit en nuchterheid kenmerkten zijn ontwerpen. Als medeoprichter en drijvende kracht van de Stichting Architektuurmuseum en via zijn geschriften legde hij ook de basis van de architectuurcultuur die we vandaag in Vlaanderen en Brussel kennen.

In 2014 schonk Christian Kieckens zijn omvangrijke archief aan het toenmalige Architectuurarchief Provincie Antwerpen (nu deel van de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut). Dit zorgvuldig samengesteld ensemble documenteert zijn volledige loopbaan van 1974 tot nu. Het was zijn wens dat het archief en de bibliotheek toekomstige onderzoekers en ontwerpers zou blijven inspireren en zou toelaten om te reflecteren over architectuurcultuur en -geschiedenis. Voor Kieckens had het een duidelijke taak: “Het archief bewaart, reikt aan en neemt afstand."

Christian Kieckens
"Bouwen is omgaan met juistheden, van materiaal, van verhouding, van de relatie met de aarde, van techniek, van overspanning. Architectuur is het resultaat van een intelligent omgaan met die juistheden. Niet elk gebouw is architectuur, maar elke architectuur heeft wel met bouwen te maken. Architecten moeten eerst gebouwen maken in plaats van architectuur."
‐ Christian Kieckens, 1999

Het Vlaams Architectuurinstituut dankt de erfgenamen van Christian Kieckens voor hun steun en bijdrage bij de realisatie van het Kabinet Christian Kieckens.Leeszaal

Wil je graag ter plaatse een archief inkijken?

Dit kan in ons Archiefhuis:
Parochiaanstraat 7
2000 Antwerpen

maandag t/m vrijdag: 09:00u-17:00u
Enkel op afspraak via
architectuurarchief@vai.be
32 (0)3 202 04 83

weekend en feestdagen: gesloten
zomersluit 2024: 15 juli t/m 28 juli


Het archief kan ook in groep bezocht worden. De aanvraag hiervoor gebeurt ten minste 3 weken op voorhand via architectuurarchief@vai.be.


Plan hier je bezoek

Collectie online

Ben je opzoek naar een bepaald archief of dat ene archiefstuk uit de collectie? Duik dan in onze online inventaris.


Naar de collectie

Meer archieven

Er is meer dan enkel de collectie van het VAi. Wij registreren al deze informatie voor jou in de Databank Architectuurarchieven.


Databank Architectuurarchieven