School

Het schoolgebouw kent een rijke geschiedenis. Het archetype van de school zoals we die vandaag kennen, ontstaat echter pas in de loop van de 18de eeuw. Er verschijnt een herkenbare architectuur met een karakteristieke ruimtelijke indeling, afgestemd op de verschillende schoolactiviteiten. In België krijgt de scholenbouw vooral vanaf de 19de eeuw ruime aandacht. Nieuwe inzichten en ideeën verschijnen in schooltraktaten, reglementen en wetgevingen. De vrijheid van onderwijs wordt vastgelegd in de grondwet. Tegelijkertijd neemt het aantal scholen explosief toe en vertaalt de rivaliteit tussen vrij en officieel onderwijs zich in verschillende bouwstijlen.

In de 20ste eeuw blijven pedagogische inzichten en wettelijke richtlijnen de schoolarchitectuur in België bepalen. Ideologische tegenstellingen verdwijnen geleidelijk naar de achtergrond. Opdrachtgevers en architecten laten zich inspireren door de toen gangbare traditionalistische en modernistische tendensen. Vormgeving, inplanting en functionaliteit gaan daarbij hand in hand. Vandaag is de school niet langer een gebouw dat het onderwijsgebeuren op een optimale manier organiseert. De school is een leefomgeving waarbij er behalve voor het leren ook plaats is voor het gemeenschapsleven.

School
"In het spreken over de school merken we een belangrijke verschuiving. De school wordt niet langer beschouwd als een ideale wereld - een goed geregelde, gesloten leefgemeenschap die zich modelleerde naar het kloosterleven - maar steeds meer als een plek die de maatschappelijke complexiteit in zich opneemt."
‐ Maarten Van Den Driessche over de recente ontwikkelingen in "School in de stad" uit 2012

Leeszaal

Wil je graag ter plaatse een archief inkijken?

Dit kan in ons Archiefhuis:
Parochiaanstraat 7
2000 Antwerpen

maandag t/m vrijdag: 09:00u-17:00u
Enkel op afspraak via
architectuurarchief@vai.be
32 (0)3 202 04 83

weekend en feestdagen: gesloten
zomersluit 2024: 15 juli t/m 28 juli


Het archief kan ook in groep bezocht worden. De aanvraag hiervoor gebeurt ten minste 3 weken op voorhand via architectuurarchief@vai.be.


Plan hier je bezoek

Collectie online

Ben je opzoek naar een bepaald archief of dat ene archiefstuk uit de collectie? Duik dan in onze online inventaris.


Naar de collectie

Meer archieven

Er is meer dan enkel de collectie van het VAi. Wij registreren al deze informatie voor jou in de Databank Architectuurarchieven.


Databank Architectuurarchieven