Jos de Beer

Kunsthistoricus, conservator, museumdirecteur en Monument Man, Jos de Beer was het allemaal. Deze kunstkenner verzamelde allerlei objecten die in verband stonden met het culturele en artistieke leven in Vlaanderen. In 1934 stichtte hij de Vereeniging Museum voor Vlaamse Beschaving en Openluchtmuseum dat onderdak kreeg in het Provinciaal Museum Sterckshof vanaf 1938. Zo lag hij mee aan de basis van de huidige collecties van het FOMU, MOMA en DIVA.

In zijn verzameling was ook architecturaal erfgoed prominent aanwezig. De architectuurobjecten van Jos de Beer waren divers van aard en illustreerden vooral de Antwerpse stadsgeschiedenis rond het fin-de-siècle. Zo passeren verschillende restauratiedossiers van kerkgebouwen de revue, verzamelt hij belangrijke ontwerpen voor bezittingen van vooraanstaande families of stedelijke gebouwen, en lijkt hij belang te hechten aan objecten die voortkomen uit de opleiding van de tekenaar-architect.

Het geheel toont een brede waaier aan gebouwtypologieën waarbij geografisch plannenmateriaal, fantasieprenten, detailtekeningen en ingekleurde lithografieën zijn samengebracht. Voorts biedt de Beer ons een kijkje in de organisatie rond mobiliteit en stedelijke inplanting in de stadskern rond de eeuwwisseling. Pronkstukken zijn feestelijke prenten van en rond historische monumenten die de tijdsgeest en culturele uitingen aan het begin van de 20e eeuw representeren.

Leeszaal

Wil je graag ter plaatse een archief inkijken?

Dit kan in ons Archiefhuis:
Parochiaanstraat 7
2000 Antwerpen

maandag t/m vrijdag: 09:00u-17:00u
Enkel op afspraak via
architectuurarchief@vai.be
32 (0)3 202 04 83

weekend en feestdagen: gesloten
zomersluit 2024: 15 juli t/m 28 juli


Het archief kan ook in groep bezocht worden. De aanvraag hiervoor gebeurt ten minste 3 weken op voorhand via architectuurarchief@vai.be.


Plan hier je bezoek

Collectie online

Ben je opzoek naar een bepaald archief of dat ene archiefstuk uit de collectie? Duik dan in onze online inventaris.


Naar de collectie

Meer archieven

Er is meer dan enkel de collectie van het VAi. Wij registreren al deze informatie voor jou in de Databank Architectuurarchieven.


Databank Architectuurarchieven

Bekijk alle collectie highlights

Smaakt dit naar meer?

Collectie highlights