Licht

Licht speelt een cruciale rol in ons leven. Voor de komst van kunstlicht bepaalde de cyclische opvolging van dag en nacht ons levensritme. Met de introductie van gas- en elektriciteitsverlichting in de 19de eeuw werd dit dwingende ritme doorbroken. Kunstlicht wijzigde grondig het maatschappelijke leven. Tegelijkertijd had het een grote invloed op ons privéleven.

Licht is altijd een essentieel onderdeel van de architectuur geweest. Door de eeuwen heen heeft het gebruik van licht verschillende vormen aangenomen. Kunstlicht wist de architecten snel voor zich te winnen. Het werd een essentieel element van een constructie. Intussen bleven verschillende architecten het belang van natuurlijk licht voor de architectuur benadrukken. Voor Le Corbusier was het gebruik van zonlicht de meest dwingende plicht van de architect.

Licht
"La lumière peut être agressive, dure, vulgaire; elle peut être embellir ou enlaidir, créer ou détruire une ambiance sympathique, agréable, intime; attirer ou écarter; mettre en valeur un objet ou le faire disparaître, etc."
‐ Pierre Vago in 'Architecture d’Aujourd’Hui', 1935
"L’architecture est le jeu savant, correct et magnifique des volumes assemblés sous la lumière."
‐ Le Corbusier, 'Vers une architecture', 1923
"Geen enkele ruimte is werkelijk een architectonische ruimte als er geen natuurlijk licht in valt. Kunstlicht verlicht geen ruimten in de architectuur; een bouwwerk moet het gevoel in zich dragen van de tijd van de dag, en van de seizoenen in een jaar."
‐ Louis Kahn, in een toespraak op het CIAM-congres in Otterlo, 1959
"Bezig zijn met vormgeven, is bezig zijn met licht. Voor de architect en de stedebouwer betekent het een integraal bestanddeel van het ontwerp."
‐ Uit 'Licht in de architectuur', 1985

Leeszaal

Wil je graag ter plaatse een archief inkijken?

Dit kan in ons Archiefhuis:
Parochiaanstraat 7
2000 Antwerpen

maandag t/m vrijdag: 09:00u-17:00u
Enkel op afspraak via
architectuurarchief@vai.be
32 (0)3 202 04 83

weekend en feestdagen: gesloten
zomersluit 2024: 15 juli t/m 28 juli


Het archief kan ook in groep bezocht worden. De aanvraag hiervoor gebeurt ten minste 3 weken op voorhand via architectuurarchief@vai.be.


Plan hier je bezoek

Collectie online

Ben je opzoek naar een bepaald archief of dat ene archiefstuk uit de collectie? Duik dan in onze online inventaris.


Naar de collectie

Meer archieven

Er is meer dan enkel de collectie van het VAi. Wij registreren al deze informatie voor jou in de Databank Architectuurarchieven.


Databank Architectuurarchieven