Als prelude op de tentoonstelling LUC DELEU & T.O.P. office FUTURE PLANS 1970-2020 presenteert M HKA een archiefpresentatie met werk van T.O.P. office.
T.O.P. office (Turn-On Planning office) is een architectuur- en stadsplanningscollectief dat in 1970 in Antwerpen werd opgericht door Luc Deleu (1944). Bekend is zijn uitspraak “Ik denk dat elke architect kunstenaar is. En als hij geen kunstenaar is, is hij ook geen architect;” Deleu ziet beide als nauw verwante manifestaties van het denken.
Luc Deleu is een krachtige aanwezigheid in de Vlaamse en Belgische architectuurscène. Zijn tegendraadse inzichten vormen tot op de dag van vandaag generaties architectuurstudenten en hebben een pertinente invloed op het architectuurdebat. Zo staat T.O.P. office mee aan de wieg van de notie ‘ontwerpend onderzoek’.
De archiefpresentatie in het M HKA focust op een aantal gerealiseerde bouwwerken van T.O.P. office, waarin Deleus reflectie zich veruitwendigt. Aan de hand van archiefmateriaal zoals maquettes, foto’s, knipsels, ontwerpen en plannen krijg je een unieke kijk op het ontstaan, de ontwikkeling en de realisatie van enkele markante gebouwen, zoals de Dépendance Furka (zie foto's) in Zwitserland, de werkplek van Panamarenko (1940-2019), kernkunstenaar in de collectie van het M HKA. Luc Deleus bijzondere creativiteit, precisie, aandacht voor ruimte en vorm, doorgedreven onderzoeksmentaliteit en maatschappelijke betrokkenheid, maken van deze gebouwen kunstwerken en tastbare plekken van reflectie op kunst en architectuur.
Meer over de archiefpresentatie in M HKAHet Centrum Kunstarchieven Vlaanderen (CKV) onderzoekt samen met zijn partner het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) hoe op duurzame wijze zorg te dragen voor het archief, de kennis en het ideeëngoed van Luc Deleu en T.O.P. office. Beide instellingen nemen de taak op zich om het gedachtegoed blijvend te activeren. Dit in dialoog met T.O.P. office: Luc Deleu en Laurette Gillemot, en medewerkers Steven Van den Bergh en Isabelle De Smet.
Wat zijn mogelijkheden om een nalatenschap te organiseren? Wat kan in het publiek domein blijven en hoe kan een nalatenschap de onderligger zijn om de praktijk te voeden, zowel van T.O.P. office, als van andere kunstenaars en ontwerpers? Om hierop antwoorden te vinden, brachten CKV en het VAi het archief in kaart, en organiseerden op elke seizoenswende een reflectiemoment. Tijdens twee breed opgezette studienamiddagen werden ook actoren uit academische, en architectuur- en beeldende kunstveld betrokken om in breder verband naar antwoorden te zoeken omtrent het borgen en valoriseren van kennis en archief. Dat wordt nu doorgetrokken in het traject met een overzichtstentoonstelling door het VAi in de Singel, een boek en een archiefpresentatie in het M HKA.
Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van T.O.P. office lanceert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) het overkoepelende project Future Plans. Hiermee wil het VAi samen met de betrokken partnerorganisaties het potentieel van de maatschappijreflectie van T.O.P. office vanuit de ontwerppraktijk en het ontwerponderwijs bewaren, voortzetten en verspreiden. Dit vertaalt zich onder meer in een boek, twee tentoonstellingen, een documentaire en twee educatieve en participatieve projecten. Future Plans is meteen ook het perspectief van waaruit het analoge en digitale archief van T.O.P. office wordt onderzocht: welk archiefmateriaal behoudt de belofte van een future plan?
13.02.2021 - 25.04.2021
Van dinsdag tot zondag van 11:00 tot 18:00 u
M HKA
Leuvenstraat 32
2000
Antwerpen
M HKA/CKV
In 2020-2021 vieren we 50 jaar ongevraagde praktijk van Luc Deleu & T.O.P. office. Naar aanleiding van deze verjaardag lanceert het Vlaams Architectuurinstituut het project Future Plans. Hiermee willen we het potentieel van de maatschappijreflectie van T.O.P. office vanuit de ontwerppraktijk en het ontwerponderwijs bewaren, voortzetten en verspreiden. Dit vertaalt zich onder meer in een boek, een tentoonstelling, een documentaire en twee educatieve en participatieve projecten. Future Plans is meteen ook het perspectief van waaruit we het analoge en digitale archief van T.O.P. office onderzoeken: welk archiefmateriaal behoudt de belofte van een future plan?