Boekvoorstelling & debat Bronnengids Architectuuronderwijs Vlaanderen

Kadoc cropped 0 1wwr
Copyright
13 november 2012 - 14 november 2012
deSingel
Antwerpen

In 2011 voerde het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven een verkennend onderzoek uit naar de archieven van 7 architectuuropleidingen in Vlaanderen. De in kaart gebrachte informatie werd verwerkt tot een boek, in de reeks Focus Architectuurarchieven. De boekvoorstelling op 13 november 2012 vormt de aanleiding voor een studienamiddag: wie bewaart wat, en hoe kunnen we dit waardevolle opleidingsarchief het best ontsluiten en valoriseren?

Archieven van architectuuropleidingen zijn een rijke bron om de (intellectuele) biografie van een architect verder samen te stellen en te verfijnen. Dergelijk archief laat bovendien toe om doorsneden te maken en het gewicht en de plaats van een opleiding en het ermee verbonden netwerk in te schatten in de architectuurcultuur van een bepaalde periode. Netwerken kunnen ermee gereconstrueerd worden. Architecten die het later niet noodzakelijk gemaakt hebben tot de architectuurhistorische literatuur zijn langs deze weg terug te vinden, wat het hele proces van canonvorming zelf verder nuanceert en contextualiseert.

Op 13 november presenteert het CVAa de resultaten van deze broodnodige verkenningsronde van de archieven van architectuurscholen. Behalve de Bronnengids Architectuuronderwijs Vlaanderen maakte het CVAa ook meer dan 800 records aan in de onderzoeksdatabank www.odis.be. Na het voorstellen van deze resultaten organiseert het CVAa twee debatten, waarin onderzoekers, archiefbeheerders, opleidingsverantwoordelijken en docenten met elkaar in gesprek gaan over wie wat moet bewaren en over een mogelijk toekomstscenario voor de archieven van deze opleidingen.

Er blijkt vandaag een vrij grote consensus te bestaan omtrent het waarom van het bewaren van opleidingsarchieven. Nu is het tijd om meer in detail de vraag te stellen naar wat er dan precies bewaard moet worden, wie voor deze bewaring moet zorgen, en hoe deze archieven zo goed mogelijk toegankelijk gemaakt kunnen worden voor onderzoek en onderwijs.

Panelleden zijn Inge Bertels (VUB), Johan Dambruyne (Rijksarchief Beveren), Mark Derez (Universiteitsarchief KU Leuven), Rajesh Heynickx (LUCA Architectuur), Godfried Kwanten (KADOC-KU Leuven), Dirk Laureys (APA), Piet Lombaerde (Artesis Hogeschool Antwerpen-UA), Isabel Rotthier (Universiteitsarchief UGent), Frank Scheelings (VUB), Bart Severi (Coördinerende archiefdienst Vlaamse Overheid).

Meer info: cvaa@vai.be

Deelname is gratis. Inschrijven kan via het online webformulier.

Lees hier het verslag van de studiedag.

Praktisch

  • DATUM:
    13.11.2012
  • OPEN:
  • LOCATIE:
    deSingel
  • STRAAT:
    Jan Van Rijswijcklaan 155
  • STAD:
    Antwerpen
  • POSTCODE:
    2018
  • ORGANISATOR:
    Centrum Vlaamse Architectuurarchieven
  • CONTACTPERSOON:
    Annelies Nevejans
  • TELEFOON:
    0032 3 242 89 78
  • E-MAIL (PUBLIEK):
    cvaa@vai.be