Tentoonstelling

Léon Stynen, architect

5 ls peterpan 1hrx
Copyright
12 oktober 2018 - 20 januari 2019
deSingel
Antwerpen

In het najaar van 2018 organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel een overzichtstentoonstelling over het oeuvre van de Belgische architect Léon Stynen.

De tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' toont stukken uit het rijke archief van Stynen met iconische ontwerpen, vanaf de eerste schets tot de voltooiing. Het archiefmateriaal komt verder tot leven met eigentijdse en recente architectuurfotografie, maquettes, stukken uit privécollecties en getuigenissen van vroegere collega's, medewerkers en opdrachtgevers. Het architectenbureau Eagles of Architecture bedacht de scenografie. Beelden van fotograaf Filip Dujardin tonen een hedendaagse impressie van het oeuvre van Stynen.

Weinig Belgische architecten hebben zò'n markant en verscheiden oeuvre nagelaten als Léon Stynen (1899-1990). Meer dan vijftig jaar lang, van de vroege jaren 1920 tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 1977, was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Zijn faam dankt hij niet alleen aan zijn oeuvre, maar ook aan zijn rol in het onderwijs en aan zijn engagementen in talrijke belangenverenigingen en socio-culturele organisaties. In alle publicaties over de Belgische architectuurgeschiedenis staat Stynen vermeld als een van de toonaangevende architecten van zijn generatie. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam.

Léon Stynen kreeg zijn opleiding tot architect aan de Antwerpse academie. Naast de realisatie van een belangrijk architecturaal oeuvre speelde hij ook een grote rol in de ontwikkeling van het architectuuronderwijs en de uitbouw van beroepsstructuren in België. Hij werd in 1948 directeur van de architectuurafdeling van de academie van Antwerpen. In 1950 volgde hij Herman Teirlinck op als derde directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren. In 1963 werd hij de eerste nationale voorzitter van de toen opgerichte Orde van Architecten. In 1939 ontwierp Stynen samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel (fase 1 en 2), de BP-building, de casino’s van Oostende en Knokke.

Architectuurparcours
Combineer een bezoek aan de expo ‘Léon Stynen, architect’, met het Stynen-parcours, een ontdekkingstocht doorheen kunstcampus deSingel waarbij je de architectuur van Stynen ervaart door de lens van fotograaf Filip Dujardin. Of bewonder de installatie 'Stynen op schaal' van het architectenbureau Eagles of Architecture in samenwerking met studenten Architecturale Vorming en Houttechniek.

Opening
donderdag 11 okt 2018 om 20u in deSingel (Blauwe zaal)

Programma:

  • Welkom door Sofie De Caigny (directeur Vlaams Architectuurinstituut)
  • Toelichting tentoonstelling door Bart Tritsmans en Nina Serulus (curatoren 'Léon Stynen, architect')
  • Gesprek over de hedendaagse betekenis van Léon Stynen met Filip Dujardin (architectuurfotograaf), Bart Hollanders (architect Eagles of Architecture) en Dirk Laureys (collectiebeheerder Vlaams Architectuurinstituut)

Praktisch

  • DATUM:

    12.10.2018 tot 20.01.2019

  • LOCATIE:

    deSingel

  • STRAAT:

    Desguinlei 25

  • POSTCODE:

    2018

  • STAD:

    Antwerpen

  • ORGANISATOR:

    Vlaams Architectuurinstituut en deSingel

Campagnebeeld Stynen2018. Léon Stynen met de maquette van het Economische Centrum in Antwerpen, circa 1969. (Archief Paul De Meyer) (Collectie Vlaams Architectuurinstituut. Langdurige bruikleen Vlaamse Gemeenschap)

Stynen2018

2018 is het jaar waarin het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, de Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen het oeuvre van de Belgische modernistische architect Léon Stynen (1899 – 1990) via tal van activiteiten in de kijker plaatsen.

Meer over dit project