2018 is het jaar waarin het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, de Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen het oeuvre van de Belgische modernistische architect Léon Stynen (1899 – 1990) via tal van activiteiten in de kijker plaatsen.
Weinig Belgische architecten laten zo’n markant en divers oeuvre na als Stynen. Meer dan vijftig jaar lang was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Als directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren (1950 – 1965) beïnvloedde hij generaties kunstenaars en architecten. Geïnspireerd door Le Corbusier en als voorzitter van de Orde van Architecten was hij een belangrijk promotor van de moderne architectuur. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel, de BP-building en de casino’s van Oostende en Knokke.
Bezoek gebouwen van Stynen tijdens Open Monumentendag. Ontdek Stynens archief, leven en oeuvre in de overzichtstentoonstelling 'Léon Stynen, architect' in deSingel. Maak er tegelijk het Stynen-parcours mee en de installatie Stynen op schaal, of bezoek de twee kleinere tentoonstellingen 'Stynen kiest kunst' en 'Stynen in Chandigarh' in het Architectuurkabinet. Neem het boek 'Léon Stynen. A Life of Architecture (1899-1990)' ter hand en woon lezingen en rondleidingen bij in de tentoonstellingen én in de stad, zowel met de fiets als te voet. Of begeef je online op de Flickr-pagina van het Vlaams Architectuurinstituut.
In het najaar van 2018 organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel een overzichtstentoonstelling over het oeuvre van de Belgische architect Léon Stynen.
De tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' toont stukken uit het rijke archief van Stynen met iconische ontwerpen, vanaf de eerste schets tot de voltooiing. Het archiefmateriaal komt verder tot leven met eigentijdse en recente architectuurfotografie, maquettes, stukken uit privécollecties en getuigenissen van vroegere collega's, medewerkers en opdrachtgevers. Het architectenbureau Eagles of Architecture bedacht de scenografie. Beelden van fotograaf Filip Dujardin tonen een hedendaagse impressie van het oeuvre van Stynen.
Expo | Léon Stynen, architectBij de opening van de tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' in oktober verschijnt een nieuwe publicatie over de architect.
De publicatie 'Léon Stynen. A Life of Architecture 1899-1990' geeft een inkijk in het indrukwekkende oeuvre van Stynen. De basis hiervoor is het bijzonder rijke archief van Stynen en De Meyer, dat in 1988 werd gedoneerd aan de Provincie Antwerpen. Dertig jaar later geldt het als een van de belangrijkste in de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut. Het oeuvre wordt ingeleid door een uitgebreide biografie, in haar huidige toestand gedocumenteerd door Filip Dujardin en vanuit uiteenlopende perspectieven belicht in 9 essays.
Voor de echte Stynenaficionado's ontwikkelde het Vlaams Architectuurinstituut samen met de stad Antwerpen een Léon Stynen Architectuurroute. Download de route via de Antwerp Museum App of de Erfgoed App. Of haal jouw Stynenkaart af in deSingel of bij Visit Antwerpen, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen. Download de route hier (pdf)
Heb je een talent voor fotografie? Neem dan je fototoestel mee en doe mee aan de fotowedstrijd Stynen Loves Wiki.
Ben je gepassioneerd door fotografie en architectuur? Goed nieuws! Nog tot 15 november heb je tijd om mee te doen aan de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage. Naar aanleiding van Stynen2018 moedigt het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) je graag aan om realisaties van Léon Stynen in Vlaanderen en Brussel te fotograferen en op te laden in Wikipedia.
Op die manier werken we samen aan een grotere zichtbaarheid van Stynens oeuvre in 's werelds meest gebruikte encyclopedie.
Stynen Loves WikiTijdens de looptijd van de tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' bouwen leerlingen Architecturale Vorming en Houttechniek in en rond kunstcampus deSingel aan een installatie geïnspireerd op enkele iconische gevels van Stynen. En dit onder het goedkeurend oog van architectenbureau Eagles of Architecture en onder begeleiding van kunstenorganisatie De Veerman. Bij elk bezoek aan deSingel zie je de installatie groeien.
Installatie | Stynen op schaalCombineer een bezoek aan de expo ‘Léon Stynen, architect’, met een ontdekkingstocht doorheen kunstcampus deSingel en ervaar de architectuur van Stynen door de lens van fotograaf Filip Dujardin. Dujardin maakte een hedendaagse interpretatie van enkele iconische projecten van Stynen. Het Antwerpse architectenbureau Eagles of Architecture bedacht een route in en rond deSingel, gebaseerd op de 'promenade architecturale' die Stynen initieel voor de kunstsite bedacht.
Wandeling | Stynen-parcoursNaar aanleiding van Stynen2018 geeft Veronique Boone (Faculteit Architectuur ULB) op 20 november 2018 een lezing over de plaats van architectuur in de eerste decennia van de televisie. Aanleiding is het VRT-programma 'Ten huize van...' waarin Joos Florquin in 1972 architect Léon Stynen interviewt. Meer info
Léon Stynen werkte in veel van zijn ontwerpen samen met beeldende kunstenaars. Zo zette hij schilders als Paul Delvaux, René Guiette of Julien Van Vlasselaer in voor het aanbrengen van wandschilderingen en het ontwerpen van wandtapijten. Hij engageerde beeldhouwers zoals Oscar Jespers en keramisten zoals Pierre Caille voor sculpturaal werk in of rondom zijn bouwwerken. Met ‘Stynen kiest kunst’ zoomen we in op enkele van deze samenwerkingen en tonen we werk van kunstenaars uit Stynens entourage.
Expo | Stynen kiest kunstIn 1963 bezocht Léon Stynen de stad Chandigarh in India, een ontwerp van zijn grote voorbeeld Le Corbusier. Stynen maakte er foto’s, die we in dit Architectuurkabinet voor het eerst tentoonstellen. De mooie fotoreeks vormt een aanleiding tot verdere reflectie over Stynens contacten met Le Corbusier en over zijn relatie met architectuurfotografie. De tentoonstelling opent met een lezing door Tom Avermaete.
Expo | Stynen in ChandigarhLéon Stynen en Gaston Eysselinck behoren tot de prominente verdedigers van een vernieuwende architectuur. Beiden ontvingen ze in de loop van hun carrière de Prijs Van de Ven, een belangrijke architectuuronderscheiding.
In deze cursus gaat Marc Dubois in op de onderlinge waardering en het verschillend parcours van deze twee iconische Belgische architecten. Meer info
In het kielzog van het succesvolle Stynen-jaar in 2018 maakt de architectuur van de Belgische architect Léon Stynen zijn intrede in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens het London Festival of Architecture in juni 2019 kan je naar 'Brutalism on a Human Scale. Post-war Architecture by Léon Stynen (1899-1990)'. Met een tentoonstelling, installatie en rondleiding laat het Vlaams Architectuurinstituut de bezoekers kennis maken met Stynens brutalisme en zijn bijzondere aandacht voor de menselijke schaal.
Brutalism on a Human Scale. Post-war Architecture by Léon Stynen (1899-1990)Op 6 juni organiseert het Vlaams Architectuurinstituut het panelgesprek The Future of the Other Modern naar aanleiding van de tentoonstelling Brutalism on a Human Scale. Post-war Architecture by Léon Stynen (1899-1990) in Londen. The Future of the Other Modern wil ingaan op de waarde van naoorlogse architectuur in onze hedendaagse stad. De curatoren duiden het oeuvre van Stynen en houden een gesprek over de toekomst van naoorlogs modernisme in België en het Verenigd Koninkrijk.
Opening en panelgesprek | The Future of the Other ModernIn aanloop naar de grote Stynententoonstelling in deSingel (najaar 2018) kan je vanaf 23 april naar de tentoonstelling Architect Léon Stynen en zijn tijdgenoten in de BP-building. Ontdek architectuurtekeningen van Léon Stynen, Huib
Hoste, Eduard Van Steenbergen, Alfons Francken, Jos Smolderen, Jan Van Hoenacker, Walter Van den Broeck, Jean-Jacques Jacobs, Joseph-Louis Stynen en anderen.
Tijdens Erfgoeddag 2018 worden er ook rondleidingen georganiseerd.
Expo BP-buildingVan 7 tot 9 december 2017 verzamelden meer dan 100 Vlaamse, Belgische en internationale onderzoekers, erfgoedwerkers, studenten, monumentenzorgers en andere geïnteresseerden in deSingel voor het congres 'Architecture and professionalism: New approaches to the work of Léon Stynen and his international contemporaries'.
Het congres vormde een uitstekende voorzet voor het Stynenjaar 2018.
Expeditie De Stad organiseert in het najaar van 2018 wandelingen en fietstochten langs een mooie selectie van gebouwen van de hand van Léon Stynen. Meer info