Sinds 2018 werken beeldend kunstenaar Bart Lodewijks en fotograaf Jan Kempenaers aan een project rond de kapel in Kerselare (Oudenaarde) van architect Juliaan Lampens (1966). Op donderdag 10 december stellen ze de publicatie over dit project voor tijdens een online panelgesprek bij het Vlaams Architectuurinstituut.
Als artistieke ingreep bewerkte Bart Lodewijks de kapel met wit krijt, een ervaring die hij daarna op papier zette. Lodewijks koos voor krijt omdat Juliaan Lampens het ontwerp voor de kapel met schoolbordkrijt uittekende op een krijtwand in zijn studio in Eke. De tijdelijke tekeningen en de met de seizoenen veranderende omgeving van de kapel werden gefotografeerd door Kempenaers.
De publicatie brengt de teksten van Lodewijks en de beelden van Kempenaers samen. Het verhaal van de kunstinterventie wordt verweven met spreuken van Lampens. Het boek vangt aan met een bezoek van de kunstenaars aan Juliaan Lampens in april 2017. Het overlijden van de architect in november 2019 gaf het project een andere wending. Lodewijks en Kempenaers gingen op zoek naar zijn inspiratiebronnen voor het ontwerp van de kapel. Meer nog dan zijn architectuur, was Lampens' poëtische filosofie hierbij belangrijk.
"Het dak vertoont gelijkenis met het leibord in Eke waar Lampens de eerste schets van de kapel aan toevertrouwde. Maar voordat ik het dak op klim om er te gaan tekenen, gebeurt er iets van een heel andere orde."‐ Bart Lodewijks
Bij uitgeverij Roma Publications verschenen in 2019 en 2020 drie e-books over het project. De e-books zijn hier raadpleegbaar.
Op donderdag 10 december gaan Lodewijks en Kempenaers online in gesprek over de publicatie. De gesprekspartners kregen op voorhand een publicatie toegestuurd om hun vragen aan de kunstenaars voor te bereiden. Het gesprek wordt gemodereerd door Sofie De Caigny (directeur Vlaams Architectuurinstituut).
Sprekers:
10.12.2020
20u
gratis
Teams (Installatie Teams app is niet vereist. Deelnemen kan anoniem in je browser.)
NL
Vlaams Architectuurinstituut
Back from Japan neemt de architecturale wisselwerking tussen Vlaanderen en Japan onder de loep. Twee architectuurculturen die schijnbaar ver van elkaar staan, tonen vandaag een vernieuwde wederzijdse interesse. In een reeks tentoonstellingen, lezingen en (online) reflecties gaan we op zoek naar verrassende gelijkenissen en diep gewortelde verschillen die leiden tot nieuwe dynamieken.