Lezing Job Floris (Monadnock) in de reeks NL-VL RESET 2014 - Nabij-heden

20140429 monadnock lowres 2a4o
Copyright
29 april 2014 - 30 april 2014
deSingel, Muziekstudio
Antwerpen

Job Floris zal tijdens zijn lezing - naast het duiden van recente projecten in Europa - reflecteren over continuïteit in relatie tot de eigen praktijk, de rol van precedenten, coderingen en over de mate van nabijheid tussen conventie en inventie.

Het vinden van een balans tussen inventie en conventie is waarschijnlijk een van de moeilijkste problemen voor architecten van vandaag. Anders dan in Vlaanderen is dit met name het geval in Nederland, waar het idee van vooruitgang wordt overgewaardeerd. Het discours neigt naar het verheerlijken van het begrip ‘Avant-garde’. Dit idee is verworden tot een karikatuur, omdat hiermee al het bestaande en alles wat de tijd heeft doorstaan wordt verwaarloosd en zelfs wordt verworpen ten dienste van een dogmatische zoektocht naar een 'Nieuwe Architectuur’.

Alle belangstelling voor het verleden wordt hierdoor gestigmatiseerd als Traditionalisme. Naast het verlies van elke beargumenteerde nuance, bevordert deze situatie een valse zoektocht. De voorgewende nieuwe ideeën blijken al eerder geformuleerd en zijn dus veelal gerecycleerd. Deze mentaliteit negeert het idee van de ‘gedeelde kennis’ als een mogelijk uitgangspunt voor een architectuur van het heden. Zou het gebruik van handboeken of de reanimatie van het begrip imitatie, met de diskwalificatie van het idee van architectuur als het intuïtieve product van een genie, een constructiever punt van vertrek zijn in de huidige context? Bij Monadnock zijn ze geïnteresseerd in precedenten, het bepalen van een passende afstand tussen conventie en inventie. Monadnock wordt gevoed door degenen die durven te ontwerpen met een bewustzijn van conventies. De vraag met welke nabijheid de codering van de architectonische producten moet worden uitgerust om continuïteit te bereiken houdt hen bezig.

Over Monadnock - Job Floris

Job Floris is architect en met Sandor Naus oprichter van MONADNOCK, gevestigd in Rotterdam. Het werkveld beslaat architectuur, stedenbouw, interieur en onderzoek. Floris is opgeleid als interieur- en meubelontwerper aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten st.Joost Breda en als architect aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Floris is redacteur van OASE Journal for Architecture en coördinator architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij schrijft over architectuur in diverse media en is verbonden aan verschillende opleidingsinstituten.

Over de lezingenreeks

Onder de titel ‘NL-VL RESET 2014’ onderzoeken het Vlaams Architectuurinstituut en de Universiteit Antwerpen, faculteit Ontwerwetenschappen hoe architecten in Nederland het vak van de architectuur herdenken tegen de achtergrond van de economische crisis en de ingrijpende culturele herijkingen die onze noorderburen sinds een aantal jaren ondergaan.

Schrijf u hier in voor deze lezing

Meer info over de andere lezingen in de reeks

Praktisch

 • DATUM:
  29.04.2014
 • OPEN:
 • LOCATIE:
  deSingel, Muziekstudio
 • STRAAT:
  Desguinlei 25
 • STAD:
  Antwerpen
 • POSTCODE:
  2018
 • ORGANISATOR:
  Vlaams Architectuurinstituut en Universiteit Antwerpen
 • TELEFOON:
  + 32 3 242 89 70
 • E-MAIL (PUBLIEK):
  info@vai.be