Hoe aardt architectuur uit Vlaanderen in een veranderende context? RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN toont het ontwerponderzoek van architecten de vylder vinck taillieu in Tokio: elf Vlaamse projecten krijgen een nieuwe betekenis, als elf Japanse spiegelbeelden. Dezelfde methodiek pasten ze toe in de wereldsteden Londen, Kopenhagen en Istanbul.
In het najaar van 2020 focust het Vlaams Architectuurinstituut op de band tussen Japan en Vlaanderen/Brussel. RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN van architecten de vylder vinck taillieu is de eerste tentoonstelling onder het thema ‘Back from Japan’. Voor het gerenommeerde architectenbureau uit Gent was hun Japanse avontuur de aanleiding om architectuur van bij ons in een breder perspectief te plaatsen: hoe wordt architectuur gepercipieerd in een gewijzigde maatschappelijke en ruimtelijke realiteit? Welke elementen blijven bewaard, en welke aanpassingen vraagt de specifieke context?
Meer over Back From JapanIn het najaar van 2019 presenteerden architecten de vylder vinck taillieu hun werk in Tokio op uitnodiging van Toto Gallery MA. Het Gentse architectenbureau greep deze uitnodiging aan om onderzoek op te zetten naar de overeenkomsten en verschillen in de Japanse en de Vlaamse benadering van architectuur. In samenwerking met Tokyo Institute of Technology zetten ze ontwerpend onderzoek op. Maar liever dan 're-search' noemen ze het 're-practice'. De projecten van de vylder vinck tallieu worden gemodelleerd en geherinterpreteerd in een nieuwe context.
RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN toont het ontwerponderzoek in Tokio: elf projecten van architecten de vylder vinck tallieu krijgen een nieuwe betekenis in een Japanse context, als elf Japanse spiegelbeelden. Dezelfde methodiek pasten ze toe in de wereldsteden Londen, Kopenhagen en Istanbul. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling in Tokio werkten deze internationale ontwerpstudio’s aan projecten van uiteenlopende ontwerpers uit Vlaanderen en Brussel, waaronder Juliaan Lampens, Jos Van Driessche, René Heyvaert, Jacques Dupuis en andere. Dat leidde opnieuw tot spiegelbeelden. In deSingel toont het Vlaams Architectuurinstituut zo een reeks ensembles die architectuur uit Vlaanderen en Brussel herinterpreteren in verschillende maatschappelijke en ruimtelijke contexten.
De Witte Raaf bezocht RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN en publiceerde een recensie. Beatriz Van Houtte Alonso: "Met RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN stellen advvt hun positie pertinent in vraag. Jo Taillieu benadrukt hoe deze oefening een manier is om eigen werk kritisch te herbekijken. De tentoonstelling nodigt uit om hetzelfde te doen met het internationaal architectuuronderwijs."
lees de volledige recensieOntdek RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN vanuit je luie zetel. Wandel door de exporuimte zonder ook maar één voet te verzetten. Achter de infopunten vind je extra tekst en beeldmateriaal. Vanaf 9 september kan je de tentoonstelling ook weer in levende lijve bezoeken.
Naar aanleiding van de tentoonstelling ontwikkelde het Vlaams Architectuurinstituut een doe-boekje voor jonge gezinnen. Via eenvoudige opdrachten maak je kennis met de verschillen én gelijkenissen tussen Japanse en Belgische architectuur.
Geschikt voor families met kinderen tussen 6 en 12 jaar.
De tentoonstelling RE-PRACTICE RE-VISIT RE-TURN kwam tot stand dankzij het engagement en de energie van volgende partners tijdens de workshops:
09.09.2020 - 10.01.2021
Van woensdag tot zondag van 14:00 tot 19:00 u en bij avondvoorstellingen tot 22:00 u.
25.12.2020 & 01.01.2021
gratis
deSingel
Desguinlei 25
Antwerpen
Vlaams Architectuurinstituut en deSingel i.s.m. TOTO GALLERY・MA
architecten de vylder vinck taillieu
Om je bezoek aan onze activiteiten zo veilig mogelijk te laten verlopen, dien je volgende maatregelen te respecteren:
*Mondmaskers zijn verplicht in alle publieke ruimtes van deSingel
*Houd te allen tijde 1,5m afstand van andere bezoekers
*Betalingen aan de boekentoog verlopen enkel elektronisch
*Individuele onlineregistratie voor tentoonstellingen in de Expo is verplicht (max. 20 pers. per tijdslot)
Back from Japan neemt de architecturale wisselwerking tussen Vlaanderen en Japan onder de loep. Twee architectuurculturen die schijnbaar ver van elkaar staan, tonen vandaag een vernieuwde wederzijdse interesse. In een reeks tentoonstellingen, lezingen en (online) reflecties gaan we op zoek naar verrassende gelijkenissen en diep gewortelde verschillen die leiden tot nieuwe dynamieken.