Tentoonstelling / Dertig jaar architectuur in Vlaanderen - De Wonderjaren in maquettes

Belgisch paviljoen expo 92 sevilla dmt architecten foto stijn bollaert klein 1m0n
Copyright
25 oktober 2015 - 11 januari 2016
Cultuurcentrum Scharpoord
Knokke-Heist

Sinds drie decennia kent de architectuur in Vlaanderen een ongeziene bloei. De tentoonstelling Dertig jaar architectuur in Vlaanderen - De Wonderjaren in maquettes zet baanbrekende en spraakmakende projecten uit die periode in de kijker. Ze biedt ook een uitgebreid overzicht van de toonaangevende figuren, feiten en gebeurtenissen die hebben bijgedragen aan de florerende architectuurcultuur.

In de jaren 1970 en 1980 lag de architectuur in ons land op apegapen. De bureaus hadden te kampen met de economische crisis, het beleidskader was gebrekkig, de toekenning van opdrachten was gepolitiseerd, het architectuuronderwijs schoot tekort. In de tweede helft van de jaren 80 kondigden enkele projecten schoorvoetend een kentering aan. In de steden zorgden enkele opvallende ingrepen hier en daar voor een voorzichtig debat, even later aangezwengeld door de eerste grote ontwerpwedstrijden. Dankzij de overtuigingskracht van een handvol bevlogen ontwerpers en beleidsmakers begonnen zich zowaar de contouren van een architectuurcultuur af te tekenen. Vandaag, dertig jaar later, heeft succesvolle stadsvernieuwing onze steden weer leefbaar gemaakt, stimuleren gemeentelijke, stedelijke en Vlaamse overheden kwaliteitsvolle architectuur en worden Vlaamse ontwerpbureaus internationaal gewaardeerd.

Pioniers en jonge goden
De tentoonstelling brengt 57 maquettes en tientallen foto’s bij elkaar van meer dan 70 projecten die de wonderjaren mee hebben vormgegeven. Spraakmakende gebouwen van baanbrekers, zoals Robbrecht en Daem, Marie-José Van Hee, bOb Van Reeth en Christian Kieckens. Projecten van de ‘jonge goden’ die verder aan die weg timmerden, zoals Willem Jan Neutelings, Xaveer De Geyter en Stéphane Beel. En werk van de nieuwe lichting die sinds de eeuwwisseling actief is, zoals 51N4E, office KGDVS, de vylder vinck taillieu en noA. Samen met vele anderen zorgen ze in die dertig jaar voor een fascinerende architectuurproductie die heel divers is maar die integriteit verkiest boven spektakel of grote gebaren.

Tijdlijn
Een tijdlijn loopt als rode draad doorheen de tentoonstelling. Tekst, foto’s, video-interviews en maquettes bieden een overzicht van figuren, feiten en gebeurtenissen die de afgelopen dertig jaar hun stempel hebben gedrukt op de architectuurcultuur in Vlaanderen.

Iconische maquettes
De maquettes werden opgespoord en geïnventariseerd door de medewerkers van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het Vlaams Architectuurinstituut. Ze bezochten tientallen archieven van architectuurbureaus, bedrijven, overheden en particulieren. Hun zoektocht levert enkele verassende ontdekkingen op. In de tentoonstelling zijn enkele verloren gewaande, iconische werken te zien. Anderzijds is gebleken dat maquettes van sommige sleutelprojecten niet bestaan, vernield zijn of spoorloos verdwenen. Met foto's krijgen ze in ‘30 JAAR ARCHITECTUUR IN VLAANDEREN - DE WONDERJAREN IN MAQUETTES’, toch de aandacht die ze verdienen.


Praktisch
Van zondag 25 oktober 2015 tot en met zondag 10 januari 2016
Elke dag open van 10 tot 19 uur.
Op 24 en 31 december sluiten de deuren om 17 uur.
GRATIS

Finissage
Op zondag 10 januari wordt de tentoonstelling feestelijk afgesloten met een finissage en een panelgesprek
Meer info en inschrijven

Colofon
productie Vlaams Architectuurinstituut (VAi), Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) en Cultuurcentrum Knokke-Heist
curator Vlaams Architectuurinstituut (VAi)
tentoonstellingsontwerp FELT architectuur & design
grafische vormgeving Bureau Grusenmeyer

Praktisch

 • DATUM:
  25.10.2015 tot 10.01.2016
 • OPEN:
 • LOCATIE:
  Cultuurcentrum Scharpoord
 • STRAAT:
  Maxim Willemspad 1
 • STAD:
  Knokke-Heist
 • POSTCODE:
  8300
 • LAND:
  België
 • ORGANISATOR:
  Een productie van CC Knokke-Heist en het Vlaams Architectuurinstituut
 • CONTACTPERSOON:
  Stefan Siffer
 • E-MAIL (PUBLIEK):
  stefan.siffer@vai.be