Tentoonstelling Landschappen. Bas Smets tot 5/1

Lowres bbs 183 bordeaux 55 000 ha voor de natuur c bureau bas smets 9dg
Copyright
27 september 2013 - 6 januari 2014
deSingel Internationale Kunstcampus
Antwerpen

‘Landschappen’ presenteert hoe het landschapsontwerp in Vlaanderen - ”een land zonder landschap” - beslissend is geweest voor Bureau Bas Smets. Deze eerste retrospectieve is gebaseerd op een theoretische introspectie van de eigen methodiek en studie over het landschapsontwerp.


De tentoonstelling legt de verbeelding van het landschap uiteen in zeven autonome etappes: kader, lezing, exemplarisch landschap, figuur, schriftuur, perceptie en miniatuur. Zeven projecten illustreren dit iteratief ontwerpproces, waarin elke etappe haar eigen specifieke beeld als resultaat heeft. Het landschapsontwerp creëert op die manier een reeks beelden die dient om de realiteit te transformeren.
Eenmaal het project gerealiseerd is, produceert de veranderde realiteit op haar beurt nieuwe beelden. Zo ontstaat er bij het landschapsontwerp een eindeloze opeenvolging van perceptie en transformatie, van verbeelding en verwezenlijking.

Het tweede deel van de tentoonstelling toont de verwezenlijking van het landschap met een projectie van twintig recent gerealiseerde projecten. Deze projecten doorlopen alle schalen van het landschapsontwerp, van de private tuin, via de publieke ruimte tot de aanleg van parken, en het landschap als decor van een film.


Bas Smets genoot zijn opleiding in Leuven en Genève en leerde de praktijk bij de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne. Bureau Bas Smets verwierf op korte tijd een internationale reputatie met ontwerpen voor landschappen en publieke ruimte op heel diverse plekken in de wereld. In hun portefeuille zit werk van elke schaal.


Vernissage en openingslezing
Lezing van Bas Smets op donderdag 26 september in de Blauwe Zaal om 20u00. Deze openingslezing is gratis.
Meer info over lezing Bas Smets

Rondleidingen
Gratis rondleidingen op zo 13 okt, zo 10 nov en zo 8 dec 2013 om 14u00, reservering verplicht via tickets@desingel.be of +32 (0)3 248 28 28
Een groepsrondleiding op afspraak is ook mogelijk, maximum 20 personen, 60 euro, reserveren via www.antwerpenaverechts.be

Meer weten?
Wil u al wat meer weten over Bureau Bas Smets? We verzamelden hier al extra informatie. U kan er onder meer zijn lezing aan Harvard University, Graduate School of Design herbekijken of een gesprek tussen hem en Philippe Parreno in de Serpentine Gallery. Lees ook het interview met Bas Smets van Arnaud Tandt Nieuwe landschappen creëren dat verschenen is in de Dag van de Architectuurkrant.
Ondertussen kan u hier ook ook de lezing herbekijken en een interview van Katrien Vandermarliere met Bas Smets.

Praktisch
open van woensdag tot zondag van 14u tot 18u en bij voorstellingen
gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen
toegangsprijs: 5 euro
tickets te koop bij ingang tentoonstelling


Productie: Bureau Bas Smets, Vlaams Architectuurinstituut, deSingel Internationale Kunstcampus
Curator: Katrien Vandermarliere
Coproductie: arc en rêve, centre d’architecture Bordeaux (F)
Projectsponsors: Arbor Boomkwekerijen, Steenbakkerij Vande Moortel, Eurodal, Aquafontal Fonteinbouw

Praktisch

 • DATUM:
  27.09.2013 tot 05.01.2014
 • OPEN:
 • LOCATIE:
  deSingel Internationale Kunstcampus
 • STRAAT:
  Desguinlei 25
 • STAD:
  Antwerpen
 • POSTCODE:
  2018
 • LAND:
  België
 • ORGANISATOR:
  Vlaams Architectuurinstituut i.s.m. deSingel
 • CONTACTPERSOON:
  Katrien Vandermarliere
 • TELEFOON:
  + 32 3 242 89 70
 • E-MAIL (PUBLIEK):
  katrien.vandermarliere@vai.be