Uit het Architectuurboek N°10: Overkapping Scheepvaartmuseum, Amsterdam (NL)
Copyright
NEY & PARTNERS - AMSTERDAM

Overkapping Scheepvaartmuseum

Laurent Ney van Ney & Partners haalde voor de spectaculaire overkapping van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam inspiratie uit de historische zeekaarten van de museumcollectie.

Het monumentale gebouw waarin Het Scheepvaartmuseum is ondergebracht, het oude ’s Lands Zeemagazijn, dateert van 1656 en werd ontworpen door Daniel Stalpaert als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Tijdens de bouw van Het Zeemagazijn, in de gouden eeuw, was de Amsterdamse haven de grootste ter wereld. Ruim 300 jaar later, in 1973, werd het indrukwekkende pakhuis herbestemd tot Het Scheepvaartmuseum.

Het Scheepvaartmuseum sloot in 2007 vier jaar zijn deuren voor een broodnodige renovatie. Sinds de opening van oude Het Scheepvaartmuseum in de jaren 70 was het bezoekersaantal enorm gestegen maar voldeed het pakhuis niet langer aan de hedendaagse behoeften en normen. Het pand, dat een streng classicistische opbouw kent, werd omgevormd tot een eigentijds en modern museum. Het masterplan, ontworpen door Dok architecten, besteedt bijzondere aandacht het behoud van de historische en intrinsieke kwaliteiten van het pand.

Het hoogtepunt van de renovatie is wellicht de glazen overkapping van de binnenplaats, ontworpen door Ney & Partners. De overkapping, waarvan de verticale lasten gedragen worden door de bestaande muren van het museum, is opgebouwd uit een stalen frame en onzichtbaar vanaf de buitenzijde. Het lijnenspel vormt een kompasroos, bestaande uit kompaslijnen. De basisvorm van de overkapping is een vierkant van 34 bij 34 meter. Er waren maar liefst 1200 stukken glas van diverse afmetingen nodig om de overkapping in te vullen.

Alle 868 knooppunten van het stalen frame zijn voorzien van lichten die afzonderlijk bediend kunnen kunnen worden. Zo kan de de centrale binnenplaats in allerlei patronen en kleuren kan worden verlicht.

De binnenplaats krijgt met zijn overkapping een nieuwe functie als oriëntatiepunt, vanwaar alle tentoonstellingsruimtes bereikbaar zijn. Zo ontstaat er een meer efficiënte en heldere organisatie van het gebouw.

- Deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een tekst van Michelle Bylemans (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

ARCHITECT:
TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Kattenburgerplein 1

1018 KK Amsterdam

Nederland

DATUM VOLTOOID:

01-05-2011

PERMALINK:

Meer gebouwen