De Herderin - uitbreiding sociale woonwijk
Copyright
ARCHITECTURALE INTERVENTIES F - M - S PONETTE - LIER

De Herderin - uitbreiding sociale woonwijk

De sociale woonwijk De Herderin in Lier dateert uit de jaren 1960 en bestaat uit typische rijhuizen met één verdieping en zadeldak. De straatnamen verwijzen naar de boeken van Felix Timmermans: Pallieterstraat, Pirroenstraat, Corenhemelstraat ... Om de oude wijk nieuw leven in te blazen, met voldoende ruimte voor groen en recreatie, zocht architect François Ponette naar een alternatieve verkavelingsvorm.

Het ontwerp van Architecturale Interventies F & M Ponette, dat als winnaar kwam uit de selectieprocedure Vlaamse Bouwmeester, bestaat uit een langgerekte gebogen woonerfstraat, waarlangs 44 sociale huurwoningen en enkele openbare pleinen liggen. De bestaande woonwijk werd voorts uitgebreid met 62 geïntegreerde garages, een gemeenschappelijke fietsenberging, een clublokaal en een magazijn.

De alternatieve verkavelingsvorm zit 'm onder meer in het feit dat de woningen loodrecht op de straat geschikt zijn. Door die schikking en door de specifieke typologie en ritmiek van de woningen ontstaat een nieuwe straat met twee duidelijk voelbare straatwanden, wat voor een geheel eigen karakter zorgt. De architecten hebben bovendien ook aan verschillende woningtypen gedacht: patio, sokkel, wandwoning ... Het rapport van de selectiecommissie klonk overigens heel lovend: 'Het ontwerp integreert op de meest aangepaste en eenvoudige manier de sociale doelstelling van de huisvestingsmaatschappij in de bestaande morfologische, stedenbouwkundige en architecturale condities. Bovendien schikt het project zich moeiteloos naar de voorwaarden die binnen de sector gehanteerd worden zoals budget, onderhoud, inrichting aanpasbaarheid.'

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Ceciliastraat

2500 Lier

België

DATUM VOLTOOID:

07-2007

PERMALINK:

Meer gebouwen