Woning en kantoor Bailleul
Copyright
MARIE-JOSÉ VAN HEE ARCHITECTEN - GENT

Woning en kantoor Bailleul

De woning en ontwerpbureau Bailleul zijn gesitueerd op wandelafstand van het Sint-Pietersstation in Gent. Het uitgangspunt van dit project is de wens om te werken in het groen. Op het perceel is een modulaire staalstructuur opgericht die verwijst naar een pergola. Door het maken van insnijdingen in die pergola ontstaan buitenruimtes. De creatie van deze buitenruimtes deelt het kantoor op in zones. Het werken tussen het groen van de buitenruimtes biedt een grote luxe in de context van de stad.

Het woongedeelte is langs de straatzijde gesitueerd en is massiever van karakter. Het beton en de buitenbepleistering van de woning absorbeert de drukte, terwijl een hoge doorgang het kantoor en bijgevolg ook het binnengebied met de straatzijde verbindt. Een traject langsheen verschillende trappen leidt, via de privé-ruimtes met slaapkamers en sanitair, naar een hoge leefruimte vanwaar er zicht is op een drietal kerktorens. De zitruimte kijkt uit over de lager gelegen eetruimte en geeft via twee grote schuiframen uit op een overdekte buitenruimte en een noordelijk en zuidelijk terras. Door het groendak en de groene tussenruimtes van het kantoor krijgt de woning ook het nodige zichtgroen. Een perforatie doorheen de natuursteensokkel van de woning leidt naar het kantoorgedeelte. Door de opeenvolging van de overdekte buitenruimtes gevolgd door een grote lichtkoepel in het kantoor vervaagt de grens tussen binnen en buiten.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Kathleen Van de Vel (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Dit project werd tentoongesteld op de Dag van de Architectuur 2011.

Projectdetails

LOCATIE:

Burggravenlaan 321-322

9000 Gent

België

DATUM VOLTOOID:

01-11-2010

PERMALINK:

Meer gebouwen