Colonia, Antwerpen
Copyright
MET ZICHT OP ZEE ARCHITECTEN & ONTWERPERS - ANTWERPEN

Colonia

Colonia, een safe haven in de Antwerpse stadsdrukte. Colonia wat? De naam slaat op een complexe gebouwencluster met industrieel karakter die werd geherdefinieerd en herbestemd tot een woon –en werkoase in hartje Antwerpen. Met zicht op zee architecten ging met haar ontwerp op zoek naar de naaktheid van het industrieel erfgoed. Het werd een queeste waarbij verschillende uiteenlopende actoren bijdroegen tot het gewenste resultaat.

De verbouwing tot kantoren, woningen en een cateringbedrijf was een waar huzarenstukje. Zowat alle actoren begaan met stedelijke ontwikkeling hebben hun stempel op het project gedrukt. De Vlaamse Overheid subsidieerde de herbestemming van de bedrijfsgebouwen, monumentenzorg was verantwoordelijk voor de historische waarde en de brandweer was nodig omdat er geen neergeschreven richtlijnen bestonden. De stad zocht dan weer een zuiver traject om herbestemming van stedelijke bouwblokken te vergunnen zonder dat omliggende functies gehinderd worden in hun gebruik. Las but not least waren er natuurlijk de vijf opdrachtgevers die hun programma wensten te realiseren.

Het resultaat is een uitgebalanceerd gebouw dat zijn historische waarde opnieuw tot leven brengt. Het is ontdaan van alle toevoegingen en grillen van de afgelopen 160 jaar. De gemeenschappelijke binnenplaats van het complex, dat vroeger dienst deed als drukkerij, vormt het kloppend hart van Colonia. Het beantwoordt aan de vraag naar meer groen en een gediversifieerde omgeving binnen de stad. Het geheel vormt een intense vermenging van stedelijke functies zonder de levenskwaliteit te verminderen van de dichte woonomgeving.

- Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Congresstraat 42

2000 Antwerpen

België

DATUM VOLTOOID:

01-2012

PERMALINK:

Meer gebouwen