Balk van Beel, Leuven
Copyright
STÉPHANE BEEL ARCHITECTS - LEUVEN

Balk van Beel

BALK VAN BEEL GEEFT VORM AAN LEUVENSE STADSWIJK TWEE WATERS. De Balk van Beel, het eerste gebouw van de nieuwe Leuvense stadswijk Tweewaters, is meteen het meest duurzame residentiële gebouw in Europa. Het zet de toon voor de hele omgeving.

'De Balk' door Stéphane Beel Architecten maakt deel uit van het stedenbouwkundige masterplan Tweewaters. Het 185 meter lange gebouw begeleidt een fiets- en wandelroute die de Vaartkom via een nieuwe brug rechtstreeks verbindt met de Leuvense binnenstad. De witglanzende balk telt maar liefst 101 appartementen verdeeld over vier bouwlagen, bovenop 2.400 vierkante meter commerciële ruimte en een ondergrondse parking voor circa 400 auto's.

Het ecologische totaalconcept ontving in 2012 en 2013 de prestigieuze Breeam Award, en werd met een score van 87,8 procent gelauwerd als 'outstanding' gebouw inzake duurzaamheid. Alle appartementen zijn lage-energiewoningen. De stroomvoorziening is honderd procent groen. Er werd met duurzame materialen gebouwd. Er zijn groene oplaadpunten voor elektrische wagens. Er is een afvalmanagement op schaal van de wijk. Een WKK-centrale voedt een wijkverwarmingsnet. De luchtdichtheidstesten van de appartementen geven een score lager dan één. Enzovoort.

Door deze uitstekende thermische en akoestische isolatie, het hoge recyclagepercentage, het intelligente energieverbruik en de duurzame materiaalkeuzes werd het flatgebouw door de Franse MIPIM (Marché International des Professionnels de l'Immobilier) genomineerd in de categorie 'Best Innovative Building'.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Vaartkom 32

3000 Leuven

België

DATUM VOLTOOID:

04-2014

PERMALINK:

Meer gebouwen