Driekoningenstraat 39-41
Copyright
ARCHITECTEN DE VYLDER VINCK TAILLIEU - ANTWPEREN

Driekoningenstraat 39-41

AG Vespa gaf de opdracht om twee bestaande gebouwen te vervangen door een handelsruimte met twee woningen erboven. Architecten Devylder-Vinck-Taillieu lieten zich bij het ontwerpen inspireren door de oorspronkelijke toestand. De bestaande gebouwen waren een samenvoeging van twee afzonderlijke panden, die weinig samenhang vertoonden, maar toch een aantal boeiende elementen hadden. Door gebruik te maken van deze elementen ontwierpen de architecten als het ware opnieuw twee gebouwen. Het oorspronkelijke steegje tussen beide panden werd omgezet in een trap die het gebouw doorsnijdt en verdeelt. Deze trap loopt langzaam op tot aan de achterzijde van het gebouw, waar hij uitloopt in een buitenruimte op de eerste verdieping. De woningen zijn geen gestapelde appartementen, maar twee volwaardige huizen naast elkaar opgetrokken bovenop de handelsruimte. Op deze manier hebben de woningen een eigen inkom en buitenruimte, gesitueerd op de eerste verdieping aan de achterzijde van het pand.

De tweedeling wordt extra aangezet door het behoud van de terugsprong in de gevel en het hoogteverschil van de kroonlijst. Het patchwork is versterkt door verschillende raamopeningen dicht te metselen, alsof er in de loop der jaren veranderingen zijn aangebracht.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Charles Krug (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Driekoningenstraat 39-41

2600 Antwerpen

België

DATUM VOLTOOID:

01-03-2016

PERMALINK:

Meer gebouwen