Meergezinswoning, Gent
Copyright
ATELIER VENS VANBELLE - GENT

GEWAD W012

Hoe kan je samenwonen op een kleine oppervlakte zonder aan licht, circulatie en privacy in te boeten? Door inspiratie te halen bij de Italiaanse patio en te spelen met vormen, althans Atelier Vens Vanbelle.

De nieuwbouwappartementen zijn zo in elkaar gepast dat ze perfect onder, boven en door elkaar lopen. De architecten Atelier Vens Vanbelle wilden het gevoel creëren dat de appartementen spontaan, toevallig en bijna organisch zijn gegroeid. Omdat ze minstens twee verdiepingen tellen, en dankzij de lichtinval van beide zijden, voelen de flats aan als een huis. Dat huiselijke gevoel wordt nog versterkt door de ruime buitenruimte.

Het bijzondere binnenpleintje is geïnspireerd door Italiaanse patio's. De trappen doen denken aan een tekening van Escher. Elk appartement is te bereiken via een trap op het pleintje. De bewoners ontmoeten er elkaar of zien elkaar af en toe door een raampje passeren, zonder de privacy te schenden. Een grote spiegel bovenaan het plein kaatst het zonlicht naar beneden en reflecteert de lucht.

Dit project is een synthese van stedelijk wonen: samenleven op een kleine oppervlakte met genoeg (buiten-)ruimte en licht.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Gewad 3

9000 Gent

België

DATUM VOLTOOID:

2012

PERMALINK:

Meer gebouwen