KOP logistiek centrum
Copyright
URA YVES MALYSSE KIKI VERBEECK - PUURS

KOP logistiek centrum

Het jonge Brusselse architectenbureau URA, onder leiding van Yves Malysse en Kiki Verbeeck, kreeg in 2008 de opdracht van bouwbedrijf Btech om een nieuw logistiek centrum te ontwerpen in Puurs. Het complex was voltooid in maart 2011. Het magazijn met kantoren beslaat een oppervlakte van 18000 m² en is gelegen in een industriezone, vlak naast een spoorweg.

De kantoren zijn aan het noordelijke uiteinde ingeplant, zodat de werknemers via grote raampartijen zicht hebben op het aangrenzende weidelandschap. Er zijn twee kantoorgebouwen met een U-vorm, waarbij op elke verdieping ruimte voor bureaus wordt afgewisseld met vergaderzalen. Tussen de benen van de U’s worden groene ruimtes gecreëerd die een buffer vormen met de spoorweg. De kantoorgebouwen staan op pilotis, zodat de ruimte eronder als parking kan worden gebruikt. De kantoren en het centrale magazijn erachter worden overkoepeld door een betonnen dakconstructie, bestaande uit een raster van kolommen die dakspanten ondersteunen. Zowel dit dak als de wanden van de loods zijn bekleed met afwisselend transparante en niet-transparante golfplaten die zorgen voor een speelse lichtinval en voor ritmiek.

In 2011 won URA met dit project de Veluxprijs voor ‘origineel daglichtgebruik’ en werd het genomineerd voor de Mies van der Rohe Award.

- Deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Annelies Anthonissen (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:


Schoonmansveld 48

2870 Puurs

België

DATUM VOLTOOID:


03-2011

PERMALINK:

Meer gebouwen