Villa VOKA, Kortrijk, Office Kersten Geers David Van Severen, Bureau Goddeeris Architecten © Dieter Telemans
Copyright
OFFICE KERSTEN GEERS DAVID VAN SEVEREN, BUREAU GODDEERIS ARCHITECTEN - KORTRIJK

Kantoorgebouw Villa Voka

Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen - nam in 2010 zijn intrek in Villa Voka in Kortrijk: een werkmachine, ontworpen door Office Kersten Geers en David Van Seeveren, in samenwerking met Bureau Goddeeris Architecten. Het Vlaamse netwerk van ondernemingen Voka nam in 2010 zijn intrek in Villa Voka. Deze werkmachine, ontworpen door Office Kersten Geers en David Van Seeveren, in samenwerking met Bureau Goddeerin Architecten, is opgetrokken langs de President Kennedylaan te Kortrijk. Er werd in het ontwerp veel aandacht geschonken aan het aspect ‘huiselijk kantoor'. Zo is extra rekening gehouden met licht, lucht en groen.

De Villa is geplaatst op een groene zone in een industriegebied langs een drukke baan. Aan de zuidgevel bevindt zich de parking en het omsloten toegangsplein. Deze is volledig bedekt met stalen roosters, die de zuiderzon filteren. In deze ruimte is een patio zichtbaar die zicht geeft naar het kelderniveau. Hier wordt les gegeven en bijeenkomsten georganiseerd.

Het gebouw is te betreden via de stalen roosters, en daar op volgend is er een grote glazen deur. Tussen het glazen volume en de stalen roosters zijn de brandtrappen gevestigd. Deze zijn afgesloten maar blijven steeds bereikbaar vanaf de binnenruimte.

Het plan is opgebouwd uit een raster van 90 op 90 cm, waarbij kolommen worden geplaatst op een raster van 4,5 op 9 meter, waardoor een vrij plan mogelijk is.

Het betonnen skelet zorgt voor een grote portie licht, lucht en groen. De gesloten ruimtes worden omhuld door glazen wanden zodat de ruimtelijkheid niet verloren gaat. Doorheen het hele gebouw is een rode en gele betonnen trapkoker merkbaar die de verschillende etages van de villa doorlopen. De publieke gevel is open en transparant aan de straatzijden. Deze gevel kan enkel afgesloten worden door gordijnen. Zo wordt het huiselijke karakter van het kantoor benadrukt.

- Deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een tekst van Glenn Schurmans (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Kennedylaan 9a

8500 Kortrijk

België

DATUM VOLTOOID:

09-2010

PERMALINK:

Meer gebouwen