Reading between the lines, Gijs Van Vaerenbergh (c) Filip Dujardin
Copyright
GIJS VAN VAERENBERGH - BORGLOON

Reading between the lines

Op 24 september 2011 onthulde Gijs Van Vaerenbergh een nieuw werk in het Limburgse landschap: Reading between the lines. Langs een fietsroute bouwden ze een constructie gebaseerd op de typologie van de lokale parochiekerk. Deze ‘kerk’ is opgebouwd uit 30 ton staal en 2000 kolommen, en staat op een fundament van gewapend beton. Door het gebruik van horizontale platen, wordt de idee van een traditionele kerk getransformeerd tot een transparant kunstobject.

Reading between the Lines kan gelezen worden als een meta-architecturale reflectie over thema’s als schaal, het grondplan, etc., maar het project begeeft zich ook nadrukkelijk buiten de grenzen van de architectuur. De kerk heeft namelijk geen welomlijnde functie en stelt de visuele ervaring zelf centraal (ze kan zelfs gezien worden als een lijntekening in de ruimte). Tegelijk toont de constructie aan dat die ervaring wel degelijk een gevolg van het ontwerp is. Ze refereert immers nadrukkelijk aan de verschillende fasen in haar conceptie: de ontwerptekening, het model… Doordat de kerk haar klassieke functie niet vervult, kan ze overigens ook gelezen worden als een erfgoed gerelateerde reflectie over de leegstand van kerken in de omgeving (en hun mogelijke artistieke herbestemming).
Reading between the Lines vindt plaats in het kader van ‘pit’, een beeldenproject met werk van een tiental kunstenaars in de regio Borgloon-Heers, dat het eerste deel vormt van het tentoonstellingsproject Z-OUT (waarmee het Hasseltse kunsthuis Z33 kunst in de openbare ruimte presenteert, zie ook www.z33.be). Het werk werd gerealiseerd met steun van het fonds voor culturele infrastructuur van de Vlaamse Overheid.

- Deze projectbeschrijving is overgenomen van de website van Gijs Van Vaerenbergh

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Tussen Romeinse Kassei en de Watertoren

3840 Borgloon

België

DATUM VOLTOOID:

01-09-2011

PERMALINK:

Meer gebouwen