Topsportcentrum Bakala Academy, Heverlee
Copyright
BOGDAN & VAN BROECK - 3001 HEVERLEE

Topsportcentrum Bakala Academy

De Bakala Academy is het resultaat van een publiek private samenwerking tussen de KULeuven en een topsportwielerploeg voor de creatie van een representatief centrum voor dienstverlening op het vlak van bewegingsexcellentie en prestatieverbetering voor wielrenners en voor atleten van alle disciplines. Het programma omvatte een testruimte voor de meting en verbetering van fysieke prestaties, een infodesk, vergaderzalen en een “altitude-centre” waar sportmensen voor langere periodes kunnen verblijven in een zuurstofarme atmosfeer die gelijkaardig is aan die van een hoogtestage.

Op niveau van het masterplan en de site schreven Bogdan & Van Broeck Architects het gebouw in binnen het stedenbouwkundig model van de sportcampus waarbij gebouwen als solitaire elementen opgesteld zijn in een groen park. Een beperkte footprint en een relatie met het omliggende groen waren bijgevolg belangrijke parameters.

Het concept van het gebouw zelf is gebaseerd op het “wiel”, een sterke vorm die niet alleen refereert naar het wielrennen maar die ook de belichaming is van dynamiek, beweging en “clockwork-precision”. Het gebouw functioneert als een icoon met een sterke identiteit, een witte cirkel in het groen als symbool voor perfectie en excellentie. Het combineert de autonomie van zijn eigen centraliteit met een alzijdige openheid naar het groene landschap van de universitaire campus toe. Het plan is het resultaat van twee cirkels met een verschoven centrum. De ruimte die tussen beide ontstaat is continu en variabel van diepte, een ruimte die permanent in relatie staat tot de groene patio in het centrum en tot de omgeving rondom.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau.

Projectdetails

LOCATIE:

Tervuursevest 143

3001 Heverlee

België

DATUM VOLTOOID:

01-09-2013

PERMALINK:

Meer gebouwen