Verbouwing WDT-loods, Antwerpen
Copyright
VERDICKT & VERDICKT ARCHITECTEN - ANTWERPEN

Verbouwing WDT-loods

De herbestemming van de WDT-loodsen is geen vrijblijvend architectuurobject. Het project vormt het kroonjuweel van het stadsvernieuwingsproject ‘Park Spoor Noord’ dat een tiental jaar geleden werd opgestart door de stad Antwerpen. Het project transformeert de voormalige spoorwegloodsen in een sociale katalysator met een mix van gebruikers en functies: buurtsport, sporthal hogeschool, evenementenzaal, parkgerelateerde kantoren en horeca.

Het concept vertrekt vanuit de taal en de betekenis van het erfgoed en focust op de toekomstwaarde. De originele verschijningsvorm is gevrijwaard en verrijkt met een nieuwe, transparante, isolerende stolp die ingeschoven werd in de bakstenen mantel.

Een éénduidige circulatie-as verbindt het veelkleurige programma. Dit ‘foyer van het park’ vormt de anti-chambre tussen park en gebouw. Het schakelt de diverse functies en sferen en eindigt in de nieuwe transparante stolp.

Overdag functioneert de transparante stolp als een overdekt sportplein. 's Nachts transformeert het gebouw zich als een enorme lamp, een gloeiend element in het stedelijke landschap.


Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau.

Projectdetails

LOCATIE:

Park Spoor Noord

2000 Antwerpen

België

DATUM VOLTOOID:

01-08-2011

PERMALINK:

Meer gebouwen