Winge Golf & Country Club, Sint-Joris-Winge
Copyright
ROBBRECHT EN DAEM ARCHITECTEN - SINT-JORIS-WINGE

Winge Golf & Country Club

De Winge Golf & Country Club A in Sint-Joris-Winge ligt in een schilderachtige omgeving, een ideaal landschap met glooiende heuvels, groene weiden en landwegen. In vergelijking met veel andere gebieden in Vlaanderen heeft de streek van Brabant ten oosten van Brussel een zekere landelijke charme bewaard en is hij ontsnapt aan de overal om zich heen grijpende bouwwoede. Een ideaal kader voor het programma van een golfclub. Het parcours profiteert van de vergezichten over het golvende landschap van grasvelden en boomgroepen, die allemaal — typisch voor hedendaagse golfterreinen — perfect onderhouden zijn, waardoor het landschap iets artificieels krijgt. Het architecturale ontwerp is uiterst precies in deze context ingepast. Het clubhuis maakt vernuftig gebruik van de kleine niveauverschillen en vertoont de discrete charme die dit programma vereist. Het gebouw, bijna onzichtbaar vanaf de straat, is toegankelijk via de gebruikelijke parking.

Pas bij het betreden van het clubhuis kijk je uit over het weidse golfterrein, al kan je bij de ingang van het paviljoen al een glimp van het groen opvangen. Er is de ervaring van lichtheid, die een sfeer van uiterste elegantie opwekt, maar ook van de onmiskenbare formaliteit van een omgeving waarin de aardse aspecten van de sport — per slot van rekening maakt het blootgesteld zijn aan de elementen en de grond, hoe verzorgd die ook is, nog altijd deel uit van het golfspelen — afwezig zijn. Deze formaliteit wordt echter verzacht door de vloeiende geometrie van de plattegrond en de wisselende perspectieven die ontstaan door flauwe hoeken die de eigenschappen van het terrein uitbuiten en accentueren en waardoor de villa’s aan weerszijden van het paviljoen aan het zicht worden onttrokken.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel van Christoph Grafe, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Leuvensesteenweg 254

3390 Sint-Joris-Winge

belgië

DATUM VOLTOOID:

01-08-2014

PERMALINK:

Meer gebouwen