UC Urban camping Antwerpen
Copyright
IMPORT.EXPORT ARCHITECTURE - ANTWERPEN

UC Urban camping

Kamperen wordt gedefinieerd als ‘het verlaten van de stedelijke omgeving om van de natuur te genieten, en daar één of meer nachten te verblijven’. In die betekenis is het begrip Urban Camping een contradictie. Toch komt het vandaag de dag op een eerder informele manier regelmatig voor; het verschijnsel van kamperende ouders voor de schoolpoort, of kamperende muziekliefhebbers voor de platenzaak,... Goedkope hotels en jeugdherbergen bieden slechts een gedeeltelijk en vaak armoedig antwoord op de vraag naar betaalbare overnachtingsmogelijkheden in de stad. Daartegenover staat dat rondtrekkende kampeerders enkel kunnen overnachten op anonieme campings, gelegen in de stedelijke rand.

IEA startte hierover een experimenteel onderzoeks - en ontwerpproces. De eerste resultaten van deze studie werden vorige zomer gepresenteerd in de tentoonstelling ‘It’s about time - Expo 2030 in het Designcentrum De Winkelhaak in Antwerpen. Het getoonde materiaal bestond voornamelijk uit een analyse van het fenomeen van stedelijk kamperen en probeerde dit te relateren aan andere thema’s als tijdelijke territoria, het vertikaal stapelen van het landschap, de meervoudige lezing en interpretatie van stedelijk groen en de potenties daarvan.

Als synthese presenteerde IEA ook een eerste voorstel voor een nieuw type kleinschalige stedelijke camping, DC/UC I bedoeld voor de binnenplaats van het designcentrum. Helaas werd deze toen niet gerealiseerd. Toch bleef IEA werken aan de verdere ontwikkeling van de Urban Camping. Een nieuw en beter uitgewerkt type moest effectief inzetbaar zijn in het publieke domein en als een prototype op schaal 1:1 de ‘reality-check’ aangaan. Ter gelegenheid van het Kaailand Festival wordt de SK/UC II gerealiseerd op de Antwerpse Scheldekaaien en zal het echt mogelijk zijn er op te kamperen.

Het type ‘Urban Camping II’ kan echter in elke stad worden gerealiseerd die wil experimenteren met deze nieuwe vorm van kamperen; steden die open staan om zowel lokale als internationale reizigers te verwelkomen voor een tijdelijke vlucht in hun stedelijke biotoop.

- Recensie IEA Urban Camping door Bjorn Houttekier

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:


Scheldekaaien

2000 Antwerpen

België

DATUM VOLTOOID:
PERMALINK:

Meer gebouwen