Heraanleg Leieboorden en Markt, Deinze
Copyright
MARIE-JOSÉ VAN HEE ARCHITECTEN, ROBBRECHT EN DAEM ARCHITECTEN - DEINZE

Heraanleg Leieboorden en Markt

De heraanleg van de Markt, Kerkplein & Leiedam zijn onderdeel van een groter geheel: de stadskernvernieuwing Deinze 2020.


Een chaotische en genegeerde verkeersruimte van Markt, Kerkplein en Leiedam zijn omgevormd tot een verblijfsruimte. Contact met de Leie wordt bij het Kerkplein en de Leiedam mogelijk gemaakt door de aanleg van een aanmeerkade, wandelpromenade en een plein aan de Kerk en aan de Leiebocht. De positie en de meandering van de Leie definiëren het stadscentrum en bieden mogelijkheid om het hart van Deinze om te toveren tot een aangename ontmoetingsplaats.

De Markt is op te vatten als één minerale vlakte, gaande van gevel tot gevel, van Leie tot Schipdonkkanaal. Hiervoor lieten Marie-José Van Hee & Robbrecht en Daem architecten zich inspireren door historische documenten.

Op de oude grondvesten van de stadshal is een luifel geplaatst, die dienst doet als stadsgallerij en vier kleurpleinen, ontworpen door kunstenaar Benoît van Innis, accentueren de schaarse, maar waardevolle monumenten van Deinze.


Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Markt, Kerkplein en Leiedam

9800 Deinze

België

DATUM VOLTOOID:

01-08-2013

PERMALINK:

Meer gebouwen