Voetgangersbrug en inrichting Verboeckhovenplein, Schaarbeek
Copyright
NEY & PARTNERS, MSA - SCHAARBEEK

Voetgangersbrug en inrichting Verboeckhovenplein

De herinrichting van het Verboeckhovenplein in Schaarbeek door Ney & Partners i.s.m. MSA, met onder meer een voetgangersbrug over de lager gelegen spoorwegbedding die het plein doorsnijdt, past in een breder stadsproject dat tegemoet komt aan de vraag naar woningen en dat de levenskwaliteit moet verhogen. Met de herinrichting van de Berenkooi, zoals het plein in Brussel beter bekend staat, slaagden de ontwerpers erin om een verloren gewaande ruimte om te vormen tot een aantrekkelijk publiek plein.

Maar ze gingen een stap verder: de spectaculaire plaatsing van de brug is een symbolisch element dat de erg diverse wijk Navez-Portaels een nieuwe impuls moet geven. Door een analyse van de ruimtelijke, sociale en historische context slaagden de ontwerpers erin om verschillende verbindingen (opnieuw) tot leven te wekken. De brug vormt, in combinatie met de groene omgeving met zitbanken, een verbinding tussen wijken en mensen. De passerelle doet, midden op een snijpunt van straten, dienst als ontmoetingsplaats en uitkijkpunt over de monumentale negentiende-eeuwse as die van het stadhuis tot het station van Schaarbeek loopt. De brug kan beschouwd worden als een bekroning en een perfectionering van de negentiende-eeuwse stedenbouw.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel van Bart Tritsmans, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Projectdetails

ARCHITECTS:
TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Verboeckhovenplein

1043 Schaarbeek

België

DATUM VOLTOOID:

01-09-2014

PERMALINK:

Meer gebouwen