AFFFA 2011: Themadag Hoogbouw

AFFFA 2011: Themadag Hoogbouw
Copyright

ArchiFacts Film Festival Antwerpen (AFFFA) is een jaarlijks weerkerend mediagebeuren met focus op architectuur. Tijdens het festival staat op 11 november, i.s.m. deBuren, een themadag over hoogbouw op het programma. Onder meer Leo Van Broeck, Kristiaan Borret en Willem Jan Neutelings zijn te gast.

Programma:

15:00 - Lezing Hoogbouw door Leo Van Broeck: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS

De debatten rond hoogbouw worden vaak gekleurd door zeer subjectieve elementen. Bouwhoogte wordt vaak gelezen als een schaalbreuk, zeker in een historisch weefsel. Gek genoeg geldt dit echter bijna nooit voor kerktorens of historische gebouwen. Dus het gaat blijkbaar niet alleen om de hoogte op zich.
Een ander gegeven dat de geschiedenis van hoogbouw in onze contreien systematisch bemoeilijkt heeft, is de algemene vertraagde aanvaarding van moderniteit in de architectuur. Zelfs tot op heden heeft de angst voor het nieuwe, de angst voor verandering, gezorgd voor een overgedoseerde erfgoedkleuring van onze blik op de gebouwde omgeving.
Een bijkomende slag die aan hoogbouw werd toegebracht is het bijna systematisch gebrek aan architectuurkwaliteit dat ontstaan is toen de Belgische architectuurproductie in de golden sixties werd beheerst door een overmaats succes van zuiver op rendement gerichte ontwikkelaars.
Hoogbouw verschijnt bijgevolg aan de startlijn met een hele reeks historische, perceptuele en culturele handicaps; èn met een hoge graad van technische veeleisendheid. Maar, indien goed en oordeelkundig ingezet, kan het de beste oplossing zijn voor problemen van zuinig grondgebruik, van stadslandschappelijke structurering en van het verdichten van steden tot ze de kritische massa bereiken waarboven ze plots veel interessanter worden door een kwalitatieve congestie van aangeboden functies en diensten.

16:00 - Lezing door Kristiaan Borret

Sinds meer dan dertig jaar stond hoogbouw in de meeste Europese steden op een laag pitje. Hoogbouw werd immers geassocieerd met slechte voorbeelden uit de stadsontwikkeling van de jaren 1960-1970. Vandaag lijkt het tij te keren en wordt hoogbouw zowel bij architecten, beleidsmensen als de publieke opinie opnieuw aanvaardbaar. In Antwerpen zijn er verschillende torengebouwen in realisatie en is er op nog meer plekken sprake van toekomstige projecten. Hoogbouw is dus terug van weggeweest.
Om die evolutie van hoogbouw in goede banen te leiden, maakt de stad Antwerpen een hoogbouwnota op. In deze hoogbouwnota wordt de visie van het stadsbestuur verwoord over waar en hoe er torens kunnen komen in Antwerpen. Wat is hoogbouw in de Antwerpse context? Waarom zouden we hoogbouw inpassen in het stedelijke weefsel? Welke zones in Antwerpen zijn niet, minder of meer geschikt? Met welke voorwaarden moet het ontwerp van een toren rekening houden? Wat is een “hoogbouweffectenrapport”? Hoogbouw is immers niet overal en op elke manier aanvaardbaar. Hoogbouw verdient een brede discussie over betekenis, noodzaak en meerwaarde.

17:00 - Mission Statements, the Architecture of Dutch Diplomacy

In 1991 besloot het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland om nationale architectuur in het buitenland te promoten door het bouwen van nieuwe Nederlandse ambassades. Regisseur Jord den Hollander (tevens voorzitter van het Architectuur Film Festival Rotterdam) kreeg er vier voor de camera: Berlijn, Maputo (Mozambique), Addis Abeba (Ethiopië, het diplomatieke centrum van Afrika), en Paramaribo (Suriname). De ambassades van respectievelijk Koolhaas, Claus en Kaan, Bjarne Mastenbroek en Lafour en Wijck Architects worden op een soms kritische maar evengoed vaak ook bijzonder grappige manier doorgelicht.

Vertoning in aanwezigheid van regisseur Jord den Hollander
Belgische Premiére

DEBAT HOOGBOUW

20:00 - Willem Jan Neutelings, Kristiaan Borret en Leo Van Broeck gaan in debat over de zin en onzin van Hoogbouw.

21:30 - Caracas, the Informal City

In Carácas: De Informele Stad portretteert Rob Schröder een stad die in veel opzichten exemplarisch is voor de exploderende urbanisatie op continenten als Afrika en Zuid-Amerika. Met de jonge, activistische architecten Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner trok Schröder dit voorjaar door de barrios van Carácas, de sloppenwijken waar Commandante Chávez zijn machtsbasis heeft
Brillembourg en Klumpner vertegenwoordigen een pragmatische generatie architecten, die bouwen vanuit een nieuw soort sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid. Aan de hand van hun ideeën en werk biedt de film een unieke kijk op de praktijk van een stad.

Praktisch