16 Antwerpse kunstenorganisaties waaronder deFilharmonie, Museum Plantin–Moretus, het Vlaams Architectuurinstituut en het ModeMuseum provincie Antwerpen engageren zich om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze zullen hun energieverbruik, het aantal verplaatsingen en de hoeveelheid afval reduceren en ze organiseren gemeenschappelijke acties om het draagvlak voor duurzaamheid verder te versterken.
Duurzaamheid is evidentie
Duurzaamheid is een maatschappelijk thema dat iedereen aanbelangt. Dat heeft de Antwerpse kunstensector goed begrepen. De Veerman bewijst dagelijks tijdens de gezamenlijke personeelslunches en op recepties dat biologisch en vegetarisch eten steeds beter ingeburgerd raakt. Materiaal uitlenen is in het Toneelhuis dan weer dagelijkse kost. Zo ondersteunt het Toneelhuis kleinere organisaties en wordt hun materiaal maximaal benut. Ook met transport wordt geëxperimenteerd. AMUZ vervoert haar promotiemateriaal op evenementen met een bakfiets en Rataplan huurde voor een tournee een bestelwagen op koolzaadolie.
Transitienetwerk Green Track
Door het oprichten van Green Track Antwerpen willen kunstenorganisaties, in navolging van Gent en Leuven, hun inspanningen verbeteren en zichtbaar maken. Green Track, dat is een lokaal transitienetwerk van kunstenorganisaties die elkaar bijstaan in het verkleinen van de ecologische voetafdruk en het verduurzamen van de kunstenpraktijk. De ambities zijn groot: Green Trackleden willen ook hun omgeving inspireren én meteen ook het publiek meenemen in hun verhaal.
Actieplannen mét resultaten
De deelnemende organisaties willen zich inzetten om hun energieverbruik, verplaatsingen, drukwerk, materiaal & afval te reduceren. Elke organisatie stelt een actieplan met concrete doelstellingen op voor de periode 2014-2015. Daarnaast worden er gemeenschappelijke initiatieven georganiseerd om elkaar te ondersteunen, zoals het delen van materiaal en vervoer, groepsaankopen en belangenbehartiging. 2014 staat in het teken van mobiliteit, in 2015 worden materiaalgebruik en energiebeheer onder de loep genomen. Ook gezamenlijk onderzoek en een publiekscampagne staan op de agenda.
Netwerk van kunstenorganisaties
16 partners in Antwerpen ondertekenden het charter al: AMUZ, Berlin, de Veerman, deFilharmonie, Fameus, FotoMuseum Provincie Antwerpen, M HKA, ModeMuseum Provincie Antwerpen, Museum Plantin-Moretus, OPENDOEK, Prospekta, Rataplan, Toneelgezelschap luxemburg, Toneelhuis, Vlaams Architectuurinstituut en provinciaal Zilvermuseum Sterckshof.
Deze grote en kleine kunstenorganisaties uit verschillende kunsttakken ontmoeten elkaar regelmatig en delen hun praktijkervaring. Er worden tips uitgewisseld tussen gebouwverantwoordelijken, communicatiemedewerkers, productieassistenten … Ze inspireren elkaar en versterken het proces naar het verduurzamen van hun werking.
Green Track Antwerpen is geïnspireerd op Green Track Gent en Leuven en sluit aan bij de klimaatambities van provincie en stad Antwerpen. Prospekta - centrum voor kunstcommunicatie van de provincie Antwerpen is initiatiefnemer en coördineert het netwerk. Prospekta ‘specialiseert’ in eco-cultuur sinds de Cultuurmarkt van Vlaanderen 2011, waarmee Prospekta de Green Event Award voor het meest milieuvriendelijke evenement van Vlaanderen won.