Van elk project uit het jaarboek zijn één of meer beelden opgenomen in de tentoonstelling. De keuze van de beelden voor de tentoonstellingen werden gemaakt door de fotografen en worden getoond als autonome beelden of beeldreeksen. De tentoonstelling brengt bovendien verschillende beelden die niet getoond worden in het jaarboek.
Stijl Bollaert, Jan Kempenaers, Jeroen Musch en Frederik Vercruysse brachten op vraag van het VAi elk zeven of acht projecten in beeld. Wim Cuyvers en Bas Princen tonen op hun beurt één project. Voor het eerst werd voor het boek ook een artistieke opdracht gegeven, waarbij het in opdracht vervaardigde werk integraal deel uitmaakt van het oeuvre van de kunstenaar. Charif Benhelima maakte een reeks polaroidfoto’s met als thema “jongeren en publieke ruimte”. De opdracht speelt in op discussies over hangjongeren, intolerantie tegenover spelende kinderen en de privatisering van de publieke ruimte.
De fotografieopdracht is voor het Vlaams Architectuurinstituut een belangrijk instrument om architectuurcultuur bij het publiek te ontsluiten. Naast het gebouw zelf, de beschrijving ervan en de architectuurkritiek, is architectuurfotografie onmisbaar geworden in de kennisoverdracht van het hedendaags en toekomstig architecturaal erfgoed. Fotografie en architectuur zijn nauw verbonden. De bijzondere houding van bijvoorbeeld Le Corbusier tot Lucien Hervé, of hoe het werk van OMA getoond wordt door Hans Werleman zijn slechts twee voorbeelden. Het gros van de hedendaagse bouwkunst kennen we in de eerste plaats via de fotografische reproductie, ofwel omdat de gebouwen niet publiek toegankelijk zijn, ofwel omdat ze buiten onze fysieke leefwereld gelegen zijn. Bovendien beïnvloedt fotografie sterk het imago van architectuur. Terwijl de verleiding groot is om mee te gaan in de gestileerde esthetiek van de vigerende (veelal commerciële) architectuurfotografie, kiest het VAi voor een beeldvorming die ondervraagt, interpreteert en discussie kan uitlokken. De fotografie van “Architectuur in beeld” is bewust meer dan een opsomming van vrijblijvende illustraties. De fotografen tonen architectuur in een gebouwde context, eerder dan het gebouw als een iconisch beeld. De foto’s zijn zowel analyse als kritiek, documentair als artistiek. De fotografen worden op basis van hun oeuvre en affiniteit met architectuur geselecteerd. De opdracht is quasi volledig vrij, hoewel het VAi in samenspraak met de fotografen vraagt om de omgeving van een gebouw en de verhouding tot de gebruiker weer te geven.
Het VAi wil met de foto-opdrachten de discussie prikkelen en een bijdrage leveren aan de meningsvorming. Voor fotografen biedt het de ruimte voor experiment en onderzoek naar de waarneming en beeldvorming van architectuur als cultuur. Architectuurfotografie wordt zo een vorm van beeldend inzicht en kennisverwerving, die noodzakelijk is in het denken over architectuur, zowel voor het publieke debat als voor de vakspecialist.
De jaarboeken architectuur zijn documentair en cultureel relevant. De selectie van de opgenomen bouwprojecten ligt in handen van een redactieraad die de bouwpraktijk van een bepaald territorium onder de loep neemt. Zowel in openbare gebouwen als in privéwoningen komen aspecten van de huidige maatschappelijke mentaliteit tot uiting. Het Jaarboek Architectuur Vlaanderen 2006 -2007, editie 2008 documenteert 32 projecten aan de hand van projectbeschrijvingen en uitgebreid beeld- en plannenmateriaal. Zes essays verduidelijken actuele aspecten van de bouwopdracht: het publieke opdrachtgeverschap, de maatschappelijke en architecturale impact van de scholenbouwoperatie, de Publiek Private Samenwerking, het gebruik en de toe-eigening van gebouwen én de duurzaamheidsproblematiek. De fotografieopdrachten leveren verslag van een vakgebied, maar illustreren tegelijk een levensstijl.
Meer info
Opening: 24/06/2008 om 20u00
“Architectuur in beeld” is gebaseerd op de foto-opdrachten die door het Vlaams Architectuurinstituut gegeven werden voor het Jaarboek Architectuur Vlaanderen 06-07, editie 2008. De tentoonstelling is een coproductie van BOZAR Architecture en het Vlaams Architectuurinstituut. Commissaris van de tentoonstelling is Katrien Vandermarliere.
Met steun van het Vlaams Architectuurinstituut, A+ Belgisch tijdschrift voor architectuur, Orde van architecten Vlaamse Raad, Regie der gebouwen en de Vlaamse Overheid.