Op 1 oktober 2010 opent de tentoonstelling Renaat Braem 1910 2010, een initiatief van het VAi en het CVAa, in coproductie met VIOE, AAM en deSingel. De Politietoren is uiteraard een van de items op deze tentoonstelling, die ongekende schatten uit Braems archief voor het eerst toont aan een breed publiek. Lees meer over de tentoonstelling en over verdere activiteiten van het Braemevenement op www.braem2010.be.
Een beschrijving van de Politietoren vind je verder bij het VIOE: http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/200500, het architectuurarchief wordt gedeeltelijk bij het VIOEen het AAM bewaard.
Bijgebouw voor sociaal-artistieke werking Bij de vieze gasten. In de nieuwbouw wordt de inkom voor het publiek, een repetitiezaal/werkruimte en een nieuwe kantoorruimte ondergebracht. Er wordt gekozen voor het passiefhuisconcept van de hand van Architectenbureau Palladio.
Meer info op www.deviezegasten.org
Het voormalige postgebouw in Oostende – gebouwd tussen 1947 en 1953 - is van de hand van architect Gaston Eysselinck. Het gebouw is gedeeltelijk beschermd. Voor de restauratie en reconversie van het postgebouw tot cultuurfabriek wordt een beroep gedaan op B-architecten.
Meer info op www.oostendewerft.be en op www.oostende.be
In hoboken vind je op het kiel de luifel van B-architecten ism Laurent Ney.
Uittreksel uit het Jaarboek Architectuur Vlaanderen 2006-2007.
Architect Isia Isgour wordt in 1963 aangetrokken door de burgemeester van Genk voor het ontwerpen van het stedelijk sportcentrum. Isgour overlijdt echter voordat het uitvoeringsontwerp is voltooid. Het Brusselse architectenbureau van Henri Montois neemt de uitvoering van het ontwerp op zich.
Uittreksel uit het boek Isia Isgour 1913-1967 met beeld en tekst.
Bestel het boek
Nadat de kerk in 2002 in vlammen opging werd er beslist om op de Vlaams bouwmeester beroep te doen om tot de keuze van een ontwerper te komen. Er werd gekozen voor de procedure van de Open oproep.
Meer info op de website van het Frans Masereelcentrum
Over architect Oscar Van de Voorde - inventaris van het bouwkundig erfgoed van het VIOE
Over de villa - inventaris van het bouwkundig erfgoed van het VIOE en villa Zéphyr op de website van Historische huizen (Musea Antwerpen - stad en provincie)
Uittreksel uit het boek Bouwen aan wederopbouw 1914/2050. Architectuur in de Westhoek.
Uittreksel uit het Jaarboek Architectuur Vlaanderen 2006-2007