Renaat Braem (1910-2001) geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de naoorlogse architectuur in België. Hij liep in 1936, als enige Belg ooit, stage bij Le Corbusier, die hem daarna voordroeg voor het CIAM-lidmaatschap. In de jaren 50 en 60 kreeg zijn loopbaan internationaal weerklank met de bouw van indrukwekkende huisvestingscomplexen. Mettertijd evolueerde zijn architectuur naar een meer organische vormgeving, met name in zijn ontwerpen voor privé-woningen.
Renaat Braem ontwierp zijn eigen woning (1955-1957) als veertiger, op het hoogtepunt van zijn kunnen. Het behoort tot de meest interessante uitingen van naoorlogse residentiële architectuur in België. De woning met atelier en een uitzonderlijk interieur, gunt de bezoeker een geprivilegieerde blik in de leefwereld van Braem, een blik achter de coulissen van zijn architectuur.
Onze gids is Jo Braeken. Hij is kunsthistoricus en binnen het Team Bouwkundig Erfgoed (VIOE) verantwoordelijk voor het onderzoeksgebied 20ste-eeuwse architectuur. Hij is conservator van het Renaat Braem Huis.
Bron: www.amarant.be