Driehonderd vijftig jaar geleden, in 1663, werd de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen gesticht als de eerste instelling voor kunstonderwijs op het niveau van de academie in de Lage Landen. Daaruit vloeiden de huidige architectuuropleidingen (Architectuur, Interieurarchitectuur, Monumenten- en Landschapszorg, en Stedenbouw en Ruimtelijke planning) in Antwerpen voort. Oktober 2013 is eveneens het moment waarop die opleidingen integreren in de Universiteit Antwerpen en samen met de opleidingen Productontwikkeling, en Conservatie en Restauratie, de faculteit Ontwerpwetenschappen vormen.
Deze dubbele gebeurtenis vormde de aanleiding voor een intensief onderzoek naar de geschiedenis van deze opleiding. Nagenoeg vijftien auteurs doken in het rijke archief van de school en interviewden talrijk sleutelfiguren en prominente (oud-)professoren. Bepaalde opleidingen, zoals Stedenbouw en Monumentenzorg, worden voor het eerst historisch belicht. Bovendien komen er diverse vraagstukken boven drijven. Hoe verhielden de disciplines zich ten opzichte van elkaar? Welke positie kan onderzoek innemen in een architectuuropleiding? Hoe verhoudt ontwerpend onderzoek zich tot de disegno? Welke maatschappelijk engagementen ging de school aan en hoe zet ze deze traditie vandaag door?
Aan de hand van onontgonnen archiefdocumenten, talrijke foto’s en mondelinge getuigenissen, wordt de evolutie van een der rijkste en oudste opleidingen in ontwerpwetenschappen in beeld gebracht.
De Universiteit Antwerpen, faculteit Ontwerpwetenschappen i.s.m. het VAi/CVAa nodigen u uit voor de boekvoorstelling Van Academie tot Universiteit. 350 jaar architectuur in Antwerpen.
Bekijk het programma op de website van het CVAa. Schrijf u hier in.