Een groep onderzoekers, met achtergronden in architectuur, urbanisme, theorie, beeldende kunst en ontwerpen, reisden in 2005 naar Brazzaville en Kinshasa, twee steden in het Congo-gebied. Deze steden, die proberen te herstellen van oorlogsituaties, zijn elkaars spiegelbeeld: de Congorivier is de scheidingslijn tussen beide. Het doel van de reis was om Brazzaville en Kinshasa op een alternatieve manier in kaart te brengen.
De onderzoekers bestudeerden uiteenlopende onderwerpen: diamantenhandel, de aanwezigheid van de VN, de Congo-rivier, straatkinderen, advertenties voor mobiele telefonie, straathandel, rotondes, twisten over landeigendom, de openbare ruimte en de overblijfselen van koloniale huisvestingsprojecten. Deze verschijnselen werden ingezet als visuele indicatoren om de stedelijke omgeving te lezen en werden uiteindelijk in talloze kaarten vertaald.
Op basis van haar onderzoek heeft de groep besloten Brazzaville en Kinshasa als één stad te beschouwen: Brakin. De resultaten van het onderzoek zijn nu bijeengebracht in een publicatie. Het project Brakin is geïnitieerd door Wim Cuyvers (architect en adviserend onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie). De deelnemende onderzoekers van de Jan van Eyck Academie (Tina Clausmeyer, Dirk Pauwels, Kobe Matthijs, Sabine Müller & Andreas Quednau en Kristien Van den Brande) reisden naar Brakin van 27 januari tot en met 17 februari en van 7 mei tot en met 29 mei 2005.