Kunst en technologie verbeteren het stedelijke leven
De stad leeft! Niet alleen op straat of in de gebouwen, maar ook als digitale omgeving. Mensen maken op nieuwe manieren verbinding met elkaar. Sociale media en smartphones spelen daarbij een belangrijke rol. Bewoners krijgen zo meer zeggenschap over hun stad. Openheid en samenwerking zijn daarbij essentieel. Dat is het thema van de conferentie 'Social Cities of Tomorrow'. Internationale denkers en doeners - stedebouwers, besluitvormers en creatieven - komen op 17 februari samen in het MC Theater in Amsterdam om zich te buigen over de vraag hoe digitale media de stad leefbaarder kunnen maken.
Ons leven in de greep van digitale technologie. Het doel van Social Cities of Tomorrow is om verder te denken dan technologie. Navigatie-systemen, mobiele games, beeldschermen in de openbare ruimte, smart cards en informatieve apps zijn leuk, maar hoe maken deze systemen de stad leefbaarder, toegankelijker en socialer?
Floor van Spaendonck, directeur Virtueel Platform: 'Ons dagelijks leven raakt steeds meer in de greep van digitale technologie. Hierdoor zijn er veel kansen om deze technologie slim te gebruiken om de stad leefbaarder te maken. Sterke projecten van mediakunstenaars tonen dit al aan, maar zijn vaak nog spontaan en eenmalig. Via Social Cities of Tomorrow kunnen we de stand van zaken inventariseren en vervolgens richting geven.'
Kruisbestuiving van diverse disciplines is noodzaak
Succesvolle projecten passen bestaande technieken toe en verbinden uiteenlopende disciplines aan elkaar. De deelnemers aan Social Cities of Tomorrow vertegenwoordigen dan ook een keur aan disciplines van stedebouwkundigen en kunstenaars, tot app-bouwers, architecten en beleidsmakers.
Praktijkvoorbeelden
Tijdens de Social Cities conferentie worden praktijkvoorbeelden uit de hele wereld gepresenteerd zoals Give Me Back my Broken Night en Amsterdam Wastelands. Deze zijn geselecteerd uit meer dan 70 inzendingen. Ook is er een presentatie van de resultaten van een 3-daagse workshop die voorafgaand aan de conferentie bij ARCAM plaatsvindt.
Internationale sprekers
Keynote sprekers zijn Usman Haque, de man achter de real-time data infrastructuur van Pachube.com, Natalie Jeremijenko, kunstenaar, stedelijk ontwerper en onderzoeker aan NYU, en Dan Hill, strategisch ontwerper en beleidsmaker. Zij leggen in hun werk en presentaties verbanden tussen stedelijk design, sociale en culturele structuren, economie, technologische ontwikkelingen en praktijk.