CVAa-samenwerking / Studiedag architectuur- en atelierarchieven - Bedreigd en gered

Archieven van architecten(bureaus) en kunstenaars(ateliers) documenteren de gebouwde omgeving en alles wat zich achter de muren schuil houdt. Zij bevatten soms enkel plannen en tekeningen, maar vaak ook briefwisseling en bedrijfsarchivalia, schets- en modelboeken, tot foto’s en maquettes toe. Die diversiteit maakt een eigen aanpak bij hun inventarisatie en ontsluiting noodzakelijk. Deze studiedag staat stil bij enkele aspecten van dat specifieke karakter.

Beide organisatoren hebben op het terrein van de architectuur- en atelierarchieven hun sporen verdiend.
Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) is sinds november 2003 het aanspreekpunt in Vlaanderen voor alle vragen met betrekking tot architectuurarchieven. Het wil hun opbouw, bewaring en ontsluiting verbeteren en een brugfunctie vervullen tussen architecten, archiefinstellingen, onderzoekers en het ruime publiek. In het voorjaar publiceerde het CVAa de Handleiding architectuurarchieven: inventarisatie.

KADOC - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving - heeft in zijn bijna dertigjarige bestaan op het vlak van de architectuur- en atelierarchieven al een hele traditie en knowhow opgebouwd. Vanuit het neogotiekonderzoek, later verruimd naar de relatie levensbeschouwing (religie), kunst en architectuur, tot in de jaren 1960, zijn al verschillende archieven van architecten en ateliers bij KADOC in bewaring gegeven, ontsloten en via publicaties en tentoonstellingen gevaloriseerd.

Aanleiding tot deze studiedag is de tentoonstelling Bedreigd en gered. Middeleeuwse muurschildering op negentiende-eeuws papier, die van 15 april tot 28 mei in de pandgangen van KADOC te zien is. De tentoonstelling brengt het verhaal van de restauratie van een ingekleurde calque van de “Annunciatie”, een schitterende, maar nu verdwenen middeleeuwse muurschildering in de Sint-Martinusbasiliek van Halle. De restauratie startte - met de steun van de Koning Boudewijnstichting - in 1998 en werd eind vorig jaar met succes afgesloten. Daarnaast toont KADOC zijn overige atelier- en architectuurarchieven, hun verwerking en bewaring.

Programma:

9u30 Onthaal met koffie
10u00 Jan De Maeyer (KADOC-K.U.Leuven). Verwelkoming
10u15 Tom Avermaete (CVAa). Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en de archieven van privé-architecten
11u00 Koffie
11u15 Anna Bergmans (UGent/VIOE). Atelierarchieven, wetenschappelijk onderzoek en monumentenzorg. Een casus: Oscar Algoet (1862-1937)
12u00 Godfried Kwanten (KADOC-K.U.Leuven). Het archief van de Gentse Sint-Lucasschool: stand van zaken

12u45 Middagmaal

14u30 Rie Vermeiren (KADOC-K.U.Leuven). Inhoud en ontsluiting van atelierarchieven
15u15 Bezoek aan de tentoonstelling Bedreigd en Gered op KADOC, Vlamingenstraat 39
16u00 Receptie

Voor meer informatie kan u terecht bij:
CVAa telefonishc op +32 (0) 3 242 89 78 of via e-mail cvaa@vai.be
KADOC, telefonisch op 016 32 35 00 of via e-mail magda.pluymers@kadoc.kuleuven.be.

Praktisch

  • DATUM:
    27.05.2005 tot 27.05.2005