CVAa / Tentoonstelling Wonen in Welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973.

CVAa / Tentoonstelling Wonen in Welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973.
Copyright

Met de Expo 58, het Atomium, de eerste auto en de televisie, de betaalde vakantie aan de kust of in de Ardennen, de autosnelwegen en huishoudapparaten breekt in Vlaanderen een nieuwe tijd aan. Vanaf de jaren vijftig verkiest de gemiddelde Vlaming een verkaveling in het groen, met een moderne keuken en badkamer, een garage en de allernieuwste huishoudelijke snufjes. Vlaanderen krijgt de spreekwoordelijke 'baksteen in de maag'.

Plannen, schetsen en maquettes, foto's, tijdschriftartikels, krantenknipsels en documentaires: archieven over architectuur zijn boeiend en divers. Ze documenteren niet enkel oeuvres van bekende architecten, maar ook de geschiedenis van onze dagelijkse woonomgeving en de ideeën die erachter schuil gaan. Met de reizende tentoonstelling en de publicatie Wonen in Welvaart brengt het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) een boeiend en actueel stuk van de geschiedenis van de naoorlogse woningbouw en wooncultuur -aan de hand van een uitgelezen selectie archiefmateriaal uit Vlaamse architectuurarchieven. Het VAi/CVAa wil zo de aandacht vestigen op het maatschappelijk belang van de architectuurarchieven uit de jaren vijftig en zestig en het hedendaags debat over architectuur en wonen aanwakkeren.

010 Publishers (Rotterdam, Nederland) verzorgt de begeleidende publicatie: Wonen in Welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973.
meer info vindt u hier.

Op 2 december organiseert het VAi/CVAa een rondleiding voor leerkrachten.

rondleidingen: Op zaterdag 9 december 2006 en zaterdag 13 januari 2007 kunt u als individuele bezoeker gratis aansluiten bij een rondleiding door de tentoonstelling (telkens om 15u00). Sofie De Caigny of Karina Van Herck nemen u mee voor een boeiend verhaal over het wonen in Vlaanderen in de naoorlogse periode. Groepen (max. 20 personen) kunnen een rondleiding aanvragen.
Inschrijvingen via het bespreekbureau van deSingel: tel. +32 (0) 3 248 28 28.

- samenstelling: Karina Van Herck i.s.m. Tom Avermaete, VAi/CVAa
- onderzoek: Tom Avermaete (VAi/CVAa), Jo Braeken (VIOE), Mil de Kooning (UGent), Bruno De Meulder (KULeuven), Els De Vos (KULeuven), Fredie Floré (UGent), Hilde Heynen (KULeuven), Maureen Heyns (KULeuven), André Loeckx (KULeuven), Annelies Nevejans (VAi/CVAa), Peter Postelmans (VAi/CVAa), Bregje Provo (VAi/CVAa), Michael Ryckewaert (KULeuven), Marleen Schulte (VAi/CVAa), Katrien Theunis (KULeuven), Karina Van Herck (VAi/CVAa)

- coördinatie: Tom Avermaete, Katrien Vandermarliere en Karina Van Herck
- coproductie: deSingel Internationaal Kunstcentrum
- productiecoördinatie: Erwin De Muer

- scenografie: Jeroen Beerten i.s.m. Yuichiro Suzuki
- vormgeving: Donuts

Nadien zal de tentoonstelling hernomen worden op andere locaties in Vlaanderen en Nederland.

Praktisch

  • DATUM:

    30.11.2006 tot 14.01.2007

Wonen in Welvaart

Ontdek ons project rond Wonen in Welvaart