De Capsulaire beschaving, Over de stad in het tijdperk van de angst

<P>De opkomst van de capsulaire beschaving is een doemscenario dat zich voor onze ogen voltrekt, zonder dat we er erg in hebben. Door de snelheid van onze technologie, de suburbanisering van ons dagelijks leven en de schrijnende dualisering van onze maatschappij voelen we ons gedwongen ons terug te trekken in de capsules van onze voertuigen, in architecturale cocons of urbanistische enclaves: malls, gated communities, pretparken.</P> <P>Sinds 11 september, de oorlog in Irak en de War in Terrorism kan de architectuur nauwelijks nog worden losgekoppeld van haar politieke en maatschappelijke context.</P> <P>De Cauter schetst in dit boek een realistisch én beangstigend beeld van de nieuwe wereldorde waar zowel de architect en de planner van de hedendaagse stad alsde bewoner en gebruiker van die stad dagelijks mee te maken hebben. De capsulaire beschaving is een bijzonder actueel boek over de invloed van de veranderende maatschappij op architectuur en stedenbouw. Maar tegelijk is het een boek dat over veel meer gaat: over de permanente catastrofe, over de nieuwe imperiale wereldorde, over utopie en globalisering.</P> <P class=MsoNormal style=\MARGIN: 0cm 0cm 0pt\"><SPAN style=\"LAYOUT-GRID-MODE: line\"><FONT class=content>Lieven De Cauter is verbonden aan het departement Architectuur Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de KULeuven en in Brussel aan dansschool PARTS en mediaschool RITS. Hij publiceerde onder meer <EM>Archeologie van de kick. Verhalen over moderniteit en ervaring</EM> (1995) <EM>De Dwerg in de schaakautomaat. Benjamins verborgen leer</EM> (1999) en <EM>De Dageraadsmens </EM>(2000). De Cauter is mede samensteller van <EM>‘Dat is architectuur!’ Sleutelteksten uit de twintigste eeuw</EM> (2001).<?xml:namespace prefix = o ns = \"urn:schemas-microsoft-com:office:office\" /><o:p></o:p></FONT></SPAN></P>"
De Capsulaire beschaving, Over de stad in het tijdperk van de angst
Copyright

De opkomst van de capsulaire beschaving is een doemscenario dat zich voor onze ogen voltrekt, zonder dat we er erg in hebben. Door de snelheid van onze technologie, de suburbanisering van ons dagelijks leven en de schrijnende dualisering van onze maatschappij voelen we ons gedwongen ons terug te trekken in de capsules van onze voertuigen, in architecturale cocons of urbanistische enclaves: malls, gated communities, pretparken.

Sinds 11 september, de oorlog in Irak en de War in Terrorism kan de architectuur nauwelijks nog worden losgekoppeld van haar politieke en maatschappelijke context.

De Cauter schetst in dit boek een realistisch én beangstigend beeld van de nieuwe wereldorde waar zowel de architect en de planner van de hedendaagse stad alsde bewoner en gebruiker van die stad dagelijks mee te maken hebben. De capsulaire beschaving is een bijzonder actueel boek over de invloed van de veranderende maatschappij op architectuur en stedenbouw. Maar tegelijk is het een boek dat over veel meer gaat: over de permanente catastrofe, over de nieuwe imperiale wereldorde, over utopie en globalisering.

Lieven De Cauter is verbonden aan het departement Architectuur Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de KULeuven

Praktisch