Het eerste debat in de reeks van drie vindt plaats op donderdag 14 mei om 20u en gaat op zoek naar de rol van de architectuur van de infrastructuur van een stad. Het belang van een goede stedelijke infrastructuur wordt vaak te eenzijdig als een louter technische kwestie benaderd, en de impact ervan voor de architecturale en culturele ontwikkeling van een stad wordt hierbij ernstig onderschat. Mechelen staat op dit vlak voor enorme uitdagingen, nu de plannen voor de bouw van een nieuw station en de reorganisatie van de stationsomgeving op de tekentafels liggen.
Bram Vermeulen, Euroimmostar
Maarten Van de Voorde, bureau West 8
Filip Geerts, architect en onderzoeker, TUDelft
Het tweede debat op donderdag 4 juni om 20u heeft Wonen in de stad als thema. Sprekers uit Gent, Antwerpen en Mechelen presenteren hun ervaringen over de rol van de architectuur voor het woonbeleid en de woonkwaliteit in hun stad. Ze doen dit telkens vanuit een andere invalshoek: vanuit het procesmanagement van stedelijke vernieuwing en gebiedsgerichte werking (Gent), vanuit het grond- en pandenbeleid (Antwerpen) en tenslotte als ontwerper en architect (Mechelen). De focus ligt daarbij op het belang van kwalitatieve huisvesting, een duurzaam woonweefsel en doordachte woontypologieën voor de toekomst van de Europese stad. Tegelijk wordt er ingegaan op de architecturale uitdagingen die hieruit voortvloeien.
Liesbeth Bultinck, Ledeberg Leeft, programmaregisseur, Stad Gent, Stedelijke Vernieuwing en Gebiedsgerichte Werking
Steven Decloedt, Directeur Bouw, Grond- en Pandenbeleidteam van AG Vespa, Antwerpen
David Driesen en Tom Verschueren, dmva Architecten, Mechelen (Het Spijker, renovatie Loretteklooster, BUSO, ...)
Het debat wordt gemodereerd door Roeland Dudal (VAi) en Joachim Declerck (Berlage Institute).
In het derde debat op donderdag 18 juni brengen we de architectuur van de publieke ruimte onder de aandacht. Architect Sam Haccour van Euroimmostar presenteert het masterplan voor het nieuwe station in Mechelen, terwijl architect Marie-José Van Hee vanuit de concrete ontwerppraktijk de complexiteit en het spanningsveld toelicht tussen ontwerp en concrete realisatie. Kunstenaar Rudy Luijters geeft ten slotte zijn visie op het werken met en het verwerken van 'de natuur' in de publieke ruimte.
Sam Haccour, architect (Euroimmostar, Mechelen in beweging (nieuwe plannen stationsomgeving Mechelen)
Marie-José van Hee, architect (Emile Braunplein Gent en Leopold Dewaelplaats Antwerpen ism Robbrecht-Daem Architecten)
Rudy Luijters, kunstenaar
Katrien Vandermarliere (Directeur VAi) geeft een introductie en modereert het debat dat plaats vindt na de drie presentaties.