In april barst Design Fest Gent los, een nieuw tweejaarlijks 10-daags festival dat ruimte biedt aan ontwerpers om grensverleggende ideeën te presenteren. Met een focus op duurzaamheid in al haar facetten wil Design Fest de bezoekers en bewoners van Gent niet alleen inspireren, maar ook uitdagen en aanzetten tot dialoog.
Design Fest Gent toont wat design kan (en ja, ook moet) zijn: onderzoekend, experimenteel en activistisch. Niet alleen via presentaties, maar ook via lezingen, workshops en ontmoetingen.
Duurzaamheid heeft vele gezichten, daarom is het programma per dag opgehangen aan een thema. Hieronder vind je enkele highlights.
Bekijk het volledige programmaAlles stroomt. Daar is Reon Brand, hoofd van Future Studies and Innovation bij Philips, zich maar al te bewust van. Met zijn studie ‘Co-Emerging Futures’ tracht hij de belangrijkste dynamieken van onze snel veranderende wereld in kaart te brengen en een antwoord te bieden op de vraag hoe die bijdragen aan een aantal mogelijke toekomsten. Hij onderscheidt vier hoofdstromen die de relatie tussen mens en natuur schetsen: een post-humane, een trans-humane, de stationaire staat en eco-verstrengeling. Enkel in het geval van die laatste, en volgens Brand met stip de voornaamste, wordt de mens en zijn noden (eindelijk) uit het centrum gedreven. Waardencreatie ontstaat binnen die denkwijze via een ecologisch-holistische benadering, die ten volle onderkent hoe alles fundamenteel met elkaar is verbonden. Welke rol kan design hierin spelen? Wat is de impact van die nieuw denkwijze op industriële processen? Stof tot nadenken en krachtvoer voor een urgent debat.
meer informatieOm het festival af te ronden, staat een slotlezing over circulariteit op het programma. Drie sprekers kijken elk vanuit een ander perspectief naar verschillende aspecten van circulair bouwen – een belangrijk sleutelbegrip richting de toekomst. De nieuwe vleugel DING (Design In Gent) van Design Museum Gent vormt hierbij het vertrekpunt. Dat project draagt circulariteit, duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel.
Architecten Carmody Groarke, samen met TRANS architectuur/stedenbouw en RE-ST architectenvennootschap onderdeel van het DING-ontwerpteam, lichten het gebruik van ecologische materialen, recyclagemogelijkheden, vervangbaarheid van materialen en duurzame processen in het project toe. BC Materials vertelt onder meer over het innovatief traject dat Design Museum Gent is gestart om (bouw)afval van de Gentenaar te verwerken tot een circulaire gevelsteen voor DING. OpenStructures (OS), opgenomen in de collectie van Design Museum Gent, gaat in op hun open modulair ontwerp- en bouwprincipe dat kan worden opgeschaald van eenvoudige alledaagse voorwerpen tot architecturale projecten. Het aansluitend panelgesprek wordt gemodereerd door Véronique Patteeuw, architectuurdocent, onderzoeker en co-curator van de 10de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR 2022).
Sprekers: Carmody Groarke (Andy Groarke), BC Materials (Ken De Cooman), OpenStructures (Thomas Lommée & Christiane Hoegner)
Moderator: Véronique Patteeuw
meer informatieHet water staat ons aan de lippen. Waterschool M4H+, het project gestuurd door Studio Makkink & Bey, laat in een indrukwekkende installatie het werk van meer dan 30 ontwerpers, architecten en kunstenaars samenvloeien. Ze onderzoeken materialen die kunnen dienen als (bouw)materialen en/of voedsel, terwijl ze een verantwoorde relatie hebben met watergebruik.
Niet toevallig zette Design Studio Unfold onlangs het meerjarige onderzoeksproject Atlas of Lost Finds op poten. Samen met andere onderzoekers, ontwerpers en makers, bekijkt ze op welke manier 3D-scans en andere digitale data op een zinvolle manier gebruikt kunnen worden. Op hun website lostfinds.org worden verschillende cases digitaal ontsloten. Enerzijds worden kunstenaars en ontwerpers uitgedaagd om met de digitale data van scans aan de slag te gaan, anderzijds wakkert het een interessante discussie aan over hoe de stukken kunnen dienen als startpunt voor nieuwe verhalen over eigenaarschap, inclusie, traditie en kennis. Een eerste open-call met een precolumbiaanse hoefijzerfles als model, leverde een collectie met 30 bijzondere flessen op, gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld. En nog veel meer scans liggen te wachten op een nieuw leven.
In de installatie The Exploded View Materials & Methods zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en zelfs overmorgen verwerkt. Van producten die al bestaan, maar nog moeilijk hun weg vinden naar de bouwwerf tot ideeën die nog veel steun en onderzoek nodig hebben om volledig tot ontwikkeling te komen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die er zijn, maar niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouw. Voedingsresten, textiel, (riool)water of bacteriën, niets wordt uitgesloten of ongeschikt bevonden. Daarnaast krijgen ook innovatieve bouwmethodes als local mining, 3D-printen en losmaakbaarheid hun plaats in het onderzoek. Het doel is elke keer opnieuw om materialen en methoden te gebruiken die de productiecirkel zo klein en efficiënt mogelijk maken.
22.04.2022-01.05.2022