Vacature

Doctoraatsbursaal (100%) – in het domein van stedenbouw en ontwerpend onderzoek

Het Departement Architectuur maakt deel uit van de Groep Wetenschap & Technologie van de KU Leuven en is verantwoordelijk voor onderzoek rond architectuur, interieurarchitectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening aan de Faculteit Architectuur (Brussel en Gent) en de Faculteit Ingenieurswetensschappen (Leuven). Het Departement geniet een internationale reputatie en telt momenteel meer dan 150 (internationale) PhD studenten. De PhD onderzoeker zal deel uitmaken van de onderzoeksgroep P.PUL (Planning for People, Urbanity and Landscape).

Functie

Verschillende mondiale uitdagingen van de 21ste eeuw manifesteren zich als complexe sociaal-ruimtelijke vraagstukken. Klimaatverandering, toegang tot kwalitatieve en betaalbare huisvesting, hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit en inclusieve zorg behoren tot de grote uitdagingen die bepalend zijn voor en worden beïnvloed door de manier waarop de stedelijke omgeving is ingericht. In het licht van deze uitdagingen is er een groeiende belangstelling voor ontwerpend onderzoek. Het toekomstgerichte en prospectieve karakter, de verbeeldingskracht en het coalitievormend vermogen maken van ontwerpend onderzoek een cruciaal instrument om complexe en urgente kwesties op de politieke agenda te plaatsen en maatschappelijke verandering mogelijk te maken. Een grote verscheidenheid aan actoren die betrokken zijn bij door de overheid gestuurde ruimtelijke planningsprocessen, zowel als bij culturele, educatieve, professionele en georganiseerde civiele contexten hebben ontwerpend onderzoek herontdekt als een hefboom voor verandering.

In de slipstream van stedelijke crises komen echter allerlei onderling samenhangende problemen van sociale rechtvaardigheid aan de oppervlakte, vaak in verhevigde vorm. De negatieve gevolgen van klimaatverandering, energietekorten, stijgende huizen- en huurprijzen, veranderende vervoersmogelijkheden en bezuinigingen in de gezondheidszorg zijn over het algemeen ongelijk verdeeld. Het blijft een grote uitdaging om het perspectief van sociale rechtvaardigheid op te nemen als essentieel onderdeel van ontwerpend onderzoek. Daarom is het nodig deze kennis te versterken en te verdiepen door inzichten uit verschillende vakgebieden zoals ontwerp, stedenbouw, sociale geografie, stadssociologie, antropologie en genderstudies te combineren om zo ontwerpexperimenten opnieuw te verbinden met sociale verantwoordelijkheid.

Het doel van het doctoraatsonderzoek is om kritisch te reflecteren op de manier waarop (verschillende vormen van) ontwerpend onderzoek kunnen worden ingezet als hefboom voor transformatieve beleids- en co-creatieprocessen, met bijzondere aandacht voor sociale rechtvaardigheid. Het onderzoek omvat een grondige analyse van exemplarische casestudies van ontwerpend onderzoek die gelinkt zijn aan sociale rechtvaardigheid in het licht van hedendaagse maatschappelijke uitdagingen, over een langere periode. De mogelijkheid bestaat om hiervoor in te zetten op participatief actie-onderzoek.

Het onderzoek wordt begeleid door prof. Els Vervloesem van de KU Leuven. Afhankelijk van de focus van het onderzoek en in overleg met de doctorandus zal een bijkomende (inter)nationale promotor worden aangeduid. De doctoraatsstudent zal geografisch voornamelijk aan de KU Leuven (Gent) gevestigd zijn, maar het project kan ook onderzoek elders omvatten (voor case study analyse).